wtorek, 29 maja 2012

Groszek



Groszek cukrowy już jest.
Niedawno kupiliśmy piękne strączki młodego groszku. Można je jeść na surowo z łupinką są tak delikatne. Taka forma spożywania groszku jest najlepsza i chyba najsmaczniejsza.  Można też je ugotować lub usmażyć.  Gotować lub smażyć należy krótko. Ja wolę smażony. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić na patelnię obrany groszek (obiera się tak samo jak fasolkę szparagową – obciąć końcówki i pozbyć się łyka), chwilę podsmażyć .

 
Do groszku cukrowego Joasi polecam: Cava Visega, Cataluña, Hiszpania.
Dostępne w Makro C&C, cena około 20zł

Bukiet to aromaty świeżych owoców cytrusowych, pieczonych orzechów, wzbogacone nutami polnych kwiatów. W ustach świeże i harmonijne. Doskonałe wino, które będzie przyjemnym dodatkiem do wiosennej przekąski, jakim jest niewątpliwie groszek Joasi.
I doskonałym pomysłem na aperitif w letnie, nie tylko w słoneczne dni:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Cava - produkowana w Hiszpanii, wino musujące, powstające na drodze tradycyjnej metody szampańskiej. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. CAVA to nazwa zastrzeżona miejsca pochodzenia dla win musujących z Hiszpanii. Prawo do jej używania na etykietach swoich win mają ci producenci, którzy przestrzegają rygorystycznie zdefiniowanych standardów produkcji i dojrzewania wina.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki groszek, to smak dzieciństwa, babcia specjalnie go dla nas sadziła o zjadaliśmy go prosto z krzaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie smacznie!
    Uwielbiam na ciepło i na surowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że sezon na groszek trwa tak krótko :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak miałam ze 12 lat pojechałam do wujostwa na wakacje do Ziębic. Tam była jakaś przetwórnia i między innymi miejscowi wynajmowali się do zrywania groszku dla tej przetwórni. Ciotka poszła zrywać i ja z Nią. Nie wiem ile zarobiłam, ale objadłam się super!! Świeży, prosto z pola!! Bajka dla podniebienia:)) Do dziś pamiętam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń