Gruszki w occie są popularnym dodatkiem do zimnych mięs, pasztetów. Polecam małą odmianę, brzoskwinie w occie. Zastanawiam się co jest lepsze, smaczniejsze: gruszki czy brzoskwinie...
Brzoskwinie, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców.
Przekroić na pół wyjmując pestkę.
Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach.
Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej.
Zagotować wodę z cukrem. Dodać miód. Gdy będzie się gotowała dolać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.
Słoje studzić odwrócone do góry dnem.
3 kg twardych brzoskwiń,
5 goździków na słoik,
kawałek cynamonu,
skórka z cytryny,
1 litr wody,
1,25 kg cukru,
0,25 kg miodu (ja użyłam miód lipowy),
0,25 l octu 10%,
Wszystkie marynaty lubię!:)
OdpowiedzUsuńOstatnio myślałam o śliwkach w occie. Ale będę musiała się zastanowić nad brzoskwiniami:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Zrobiłam kilka słoiczków na próbę i chyba zrobię więcej... nie spodziewałam się, że będą tak smaczne :)
UsuńZrobiłem, spróbowałem i na prawdę polecam wszystkim. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńZrobiłem parę słoiczków...PYCHA! Gorąco polecam
OdpowiedzUsuńProporcje idalne
bardzo mi miło, że smakowały :)
UsuńA nie za
Usuńdużo cukru?
nie, cukru jest tyle ile potrzeba :) one są w słodkim occie, ale ja i cała moja rodzina właśnie takie lubimy :) polecam
Usuńfaktycznie sporo cukru. W dodatku jeszcze miód :/
OdpowiedzUsuńfakt sporo, ale są pyszne :) polecam raz spróbować... i nagle okaże się, że cukru jest tyle ile potrzeba :)
Usuń