piątek, 24 sierpnia 2012

Brzoskwinie w occie



Gruszki w occie są popularnym dodatkiem do zimnych mięs, pasztetów. Polecam małą odmianę, brzoskwinie w occie. Zastanawiam się co jest lepsze, smaczniejsze: gruszki czy brzoskwinie...


 

Brzoskwinie, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców. 

Przekroić na pół wyjmując pestkę. 

Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. 

Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej.

Zagotować wodę z cukrem. Dodać miód. Gdy będzie się gotowała dolać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.

Słoje studzić odwrócone do góry dnem.





  • 3 kg twardych brzoskwiń,

  • 5 goździków na słoik,

  • kawałek cynamonu,

  • skórka z cytryny,

  • 1 litr wody,

  • 1,25 kg cukru,

  • 0,25 kg miodu (ja użyłam miód lipowy),

  • 0,25 l octu 10%,

11 komentarzy:

  1. Wszystkie marynaty lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio myślałam o śliwkach w occie. Ale będę musiała się zastanowić nad brzoskwiniami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Zrobiłam kilka słoiczków na próbę i chyba zrobię więcej... nie spodziewałam się, że będą tak smaczne :)

      Usuń
  3. Zrobiłem, spróbowałem i na prawdę polecam wszystkim. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem parę słoiczków...PYCHA! Gorąco polecam
    Proporcje idalne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, że smakowały :)

      Usuń
    2. A nie za
      dużo cukru?

      Usuń
    3. nie, cukru jest tyle ile potrzeba :) one są w słodkim occie, ale ja i cała moja rodzina właśnie takie lubimy :) polecam

      Usuń
  5. faktycznie sporo cukru. W dodatku jeszcze miód :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt sporo, ale są pyszne :) polecam raz spróbować... i nagle okaże się, że cukru jest tyle ile potrzeba :)

      Usuń