Krupnik zupa z kaszy jęczmiennej, najpopularniejszej kaszy w kuchni polskiej. Produkcją i sprzedażą kaszy zajmowali się krupierzy. Kaszę jęczmienną nazywano krupą, stąd nazwa krupnik. Bardzo
lubię krupnik i może tym przepisem przekonam wszystkich,
no może prawie wszystkich do niego :)
Lubię
krupnik gotowany na drobiu – kaczce, gęsi i z dużą ilością
grzybów. Gotuję na skrzydełkach, szyjce, korpusie…. Ale można
również na innym mięsie. Krupnik można ugotować tylko na wywarze z warzyw, bez mięsa.
- podroby, skrzydełka, nogi, szyje gęsie...
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- mały seler lub kawałek większego,
- por lub cebula,
- 3 garście grzybów suszonych – prawdziwki, podgrzybki,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu,
- listek laurowy,
- sól,
- 100 ml kaszy mazurskiej drobnej,
-
3-4
ziemniaki.
Z
mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar.
Następnie go przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, grzyby w
razie potrzeby pokroić, mięso również pokroić w niewielkie
kawałki.
Ziemniaki
obrać, pokroić w kostkę ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kaszę
opłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Wszystko razem połączyć
i zagotować.
Zawsze
gotuję ziemniaki i kaszę oddzielnie. Uważam, że tak jest lepiej a
również łatwiej regulować ilość kaszy oraz ziemniaków.
ładnie wygląda twój krupniczek:) ja go też uwielbiam, choć robię zupełnie inaczej;)
OdpowiedzUsuń:)) no tak... przepisów na krupnik jest kilka... :)
Usuńmoże podzielisz się z nami przepisem :)
krupniczek.....:-))
OdpowiedzUsuńMoja Mama pyszny robiła, ale bez grzybów:)
OdpowiedzUsuńbez grzybów też może być :) mój to taki grzybowy krupniczek :)
Usuńlubię krupnik bardzo, nawet z grzybami bym zjadła, mimo, że niezbyt lubię. :)
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana u mnie na blogu: http://smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html w pełni zasłużenie tym bardziej że krupniczek uwielbiam ale z grzybkami jeszcze nie jadłam:))
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje, niezmiernie mi miło :))
Usuń