Placki z dyni, ja zrobiłam z dyni makaronowej, bo akurat taką miałam "pod ręką".
Dynię przekroić na pół i upiec do miękkości w
piekarniku nagrzanym do 160 stopni – piec około godziny. Następnie wybrać miąższ i zmiksować.
Puree
wymieszać z jajkami, dodać roztopione masło, następnie mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Doprawić solą, chili, ostrą papryką….
Smażyć
placki na złoty kolor z obu stron.
- 500 g puree z dyni,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki,
- 30 g masła,
- sól,
- ostra mieszanka przypraw,
- olej do smażenia
dynia z pola od Państwa Majlertów
A z sosem np. grzybowym smaczne byłyby? Chybaby mi smakowało?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej mogą być z sosem grzybowym :)
Usuńrewelacja!
OdpowiedzUsuńa jakos na ostro? moze?
OdpowiedzUsuńteż może być, pewnie
Usuń