czwartek, 29 listopada 2012

Placki z dyni





Placki z dyni, ja zrobiłam z dyni makaronowej, bo akurat taką miałam "pod ręką". 
Dynię przekroić na pół i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 160 stopni – piec około godziny. Następnie wybrać miąższ i zmiksować.
Puree wymieszać z jajkami, dodać roztopione masło, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Doprawić solą, chili, ostrą papryką….
Smażyć placki na złoty kolor z obu stron.

  • 500 g puree z dyni,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki,
  • 30 g masła,
  • sól,
  • ostra mieszanka przypraw,
  • olej do smażenia

dynia z pola od Państwa Majlertów


5 komentarzy: