Barszcz grzybowy czy barszcz czerwony na wigilijnym stole? Dla mnie obowiązkowo barszcz grzybowy w filiżance, a do niego uszka z grzybami - tymi z gotowania barszczu.
- 100 g grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki,
- kawałek selera,
- cebula,
- 2 marchewki,
- pietruszka
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty,
- około 100 ml soku z kapusty kiszonej,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
Grzyby
opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości, odsączyć
– wywaru użyjemy do barszczu natomiast grzyby do uszek, pierogów lub kapusty….
Ugotować
wywar na włoszczyźnie, przecedzić.
Do
wywaru z grzybów dolewać wywar z włoszczyzny. Uważając, by nie dać za dużo
wywaru z włoszczyzny, aby barszcz nie był „cienki”.
Dolać do smaku sok z
kapusty kiszonej (sok z prawdziwej kiszonej kapusty a nie „kiszonej” octem, przy dolewaniu trzeba uważać aby z grzybowej nie zrobić kapuśniaku),
doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawać
w filiżankach razem z uszkami lub podsmażonymi pierogami z kapustą. Barszcz można
polać olejem z pestek dyni.
do
barszczu polecam:
oraz
dania wigilijne
może być ciekawie z tym sokiem z kapusty...
OdpowiedzUsuńtylko nie za dużo, trezba dolewać powoli i za każdym dolaniem próbować. Trochę zabawy ale warto :)
UsuńZrobione zjedzone z uszkami gotowanymi i smażonymi, mniam mniam
OdpowiedzUsuńhttps://kuchniaalicji.blogspot.com/2020/01/barszcz-z-grzybow-suszonych.html
cieszę się, że przypadło do gustu i smakowało :) serdecznie pozdrawiam
Usuń