Jeżeli
na Wigilię mamy zamiar podać barszcz czerwony to najwyższy czas przygotować kwas,
który musi kilka dni postać. Naprawdę warto poświęcić chwilę czasu na zrobienie
go gdyż barszcz z jego dodatkiem ma zupełnie inny smak, jest pyszny.
- 1 kg buraków czerwonych,
- 2 litry wody – najlepiej źródlanej,
- 5 dekagramów chleba żytniego,
- 2 listki laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 goździki
Wodę
zagotować i odstawić do ostudzenia, powinna być letnia. Buraki umyć, obrać i
pokroić w plastry. Chleb oczywiście na zakwasie i suchy.
Do
wyparzonego słoja włożyć buraki, chleb, dodać przyprawy (można przygotować bez przypraw, też będzie dobry) i zalać wodą. Słój obwiązać gazą. Odstawić
w chłodne miejsce na kilka dni.
no to po buraczki:-)) w sumie samo się robi..
OdpowiedzUsuńteż robię taki zakwas buraczany, niestety muszę bardzo mocno pilnować indeksu glikemicznego w swoich posiłkach ale polecam go wszystkim nie tylko dbającym o linie:)
OdpowiedzUsuńsurowe buraki mają niski IG :)
UsuńJa nie Obieram buraków tylko dobrze myję
OdpowiedzUsuńgdy mamy ładne buraki to wystarczy dokładne umycie, jednak czasem skórka jest szpetna :(
Usuń