Historia
produkcji tokaju zaczyna się 400 lat
temu kiedy to z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią zaczęto produkować to
wino. Gwałtowny załamanie przyszło wraz
z nastaniem rządów komunistycznych w czasie których jakość produkowanych win
sięgnęła dna. Dopiero od dwudziestu lat następuje ciągłe odradzanie się
jego jakości. Winnice przejmowane są
przez starych właścicieli , duże pieniądze inwestuje również kapitał włoski,
francuski oraz niemiecki.
Nad
jakością czuwa między innymi Stowarzyszenie Tokaj Renesans. Jego członkowie,
producenci dbają o jego jakość oraz o promocję na świecie. Dbają również o
tradycję uprawy miejscowych szczepów oraz wyjątkowych metod zbioru. Winogrona uprawiają wyłącznie na uznanych
parcelach, ich plon jest ograniczany, podczas zbiorów winogrona są ręcznie
selekcjonowane ( nawet pojedyncze grona ). Uprawiają wyłącznie autochtoniczne
prawem określone szczepy ( Furmint, lipowina, żółty muszkat, koverszolo, zeta,
kabar). W produkcji wina nie stosują żadnych nienaturalnych procedur mających
na celu zwiększenie zawartości cukru. Cała produkcja wraz z butelkowaniem
odbywa się na terenie regionu.
Nazwa
wina pochodzi od węgierskiego Tokaji , jest to nazwa miasta leżącego stóp góry
o tej samej nazwie, oraz regionu winiarskiego z którego wino pochodzi. Tokaj
był PIERWSZYM winem świadomie produkowanym z winogron dotkniętych szlachetną
pleśnią botrytis cinerea – jest to specyficzny rodzaj grzyba, który atakuje
powierzchnię owoców. Przez otwory w skórce wyparowuje woda, pozostawiając coraz
większe stężenie cukru i kwasów. Owoce wybiera się pojedynczo z kiści – zbiór trwa
3-4 miesiące. Raz na kilkanaście lat zdarza się, że wszystkie owoce równocześnie
zostaną zaatakowane przez pleśń. Jego wytwarzanie rozpoczęto sto lat przed
winem reńskim i dwieście przed sauternes.
Region
Tokaj ma optymalne warunki do rozwoju szlachetnej pleśni . Góry pochodzenia
wulkanicznego , dwie rzeki powodują że winnice osłonięte są od ciepłych wiatrów
znad nizin a mgły znad rzek sprzyjają powstawaniu i rozwojowi grzyba botrytis.
Tokaj
powstaje w dwuetapowym procesie winifikacji. Zbierane winogrona dzielone są na te podsuszone z
pleśnią i te bez pleśni. Z tych bez pleśni powstaje wino podstawowe. Z aszu ( tych z pleśnią ) usypanych w stosy
po pewnym czasie zaczyna wyciekać eszencia
o zawartości cukru do 850 gramów na litr. Skoncentrowany moszcz aszu zbierany
jest do 25 litrowych wiader zwanych puttonyos
i łączony z winem bazowym.
Słodycz finalnego wina mierzona jest liczbą puttonos dodanych do 136 litrowych
beczek wina bazowego.
Obecnie coraz częściej określa się ją również w gramach cukru resztkowego na litr .
Istnieją
cztery klasy wina tokaj aszu:
3
puttonyos – zawartość cukru 60-90 g/l – odpowiadają mniej więcej niemieckiej
klasie Auslese
4
puttonyos – zawartość cukru 90-120 g/l – czyli tyle co francuski Sauternes
5
puttonyos – zawartość cukru 120-150 g/l -odpowiadają mniej więcej niemieckiej
klasie Beerenauslese
6
puttonyos – zawartości cukru powyżej 15o
g/ l- odpowiadają mniej więcej
niemieckiej klasie Trockenbeerenauslese
Najsłodsza
odmiana tokaju to eszencja która zawiera 180 gramów cukru na litr. Choć podobno
zdarzają się również takie z zawartością 800 g/l.
Wino
do którego nie dodano pasty aszu nazywa się Szamorodni i może być wytrawne lub
dość słodkie.
Kolejnym
rodzajem są wina z późnego zbioru – Late harvest – winogrona zbierane są bardzo
późno dzięki czemu mają dużą koncentracje cukru ale nie są dotknięte pleśnią.
Wszystkie
rodzaje Tokaju mieliśmy okazje degustować w Warszawskim hotelu Le Régina na
spotkaniu z winiarzami stowarzyszonymi w Tokaj Renesans zrzeszającymi 20
najlepszych producentów z rejonu, zorganizowanym przez Winicjatywę.
Spotkanie rozpoczęło się od poprowadzonej z wielką pasją przez Pana Wojciecha Bońkowskiego degustacji komentowanej.
Mieliśmy
okazję spróbować:
Tokaji Muscat Blanc 2011 - Grof Degenfeld Wine Estate And Castle Hotel
Świetny
jako aperitif, do sałatek. Bardzo przyjemne z roślinną, owocową nutą. Dobrze
zrównoważony cukier resztkowy.
Dobogo
Tokaji Furmint 2011
Świeże,
skoncentrowane z lekką nutą beczki. Świetnie
nadaje się do na świąteczny stół.
Najbardziej
reprezentatywny tokaj. Może leżakować w butelce 6-8 lat. Zakręcane nakrętką –
powoduje to spowolnienie starzenia w butelce.
Tokaji
Furmint Dry 2011 Fuleky Winery
Fermentowane
w czterystu litrowych beczkach. Wyczuwalne nuty kwiatowe i owocowe. Idealne na
stół – do dań rybnych, mięsnych… Może na Wigilijny stół…
Öreg Király Furmint 2011
Wino
mineralne z dużym potencjałem. Zdecydowanie do leżakowania. Lepiej zaczekać z
nim do następnej Wigilii (odpowiednie do dań z ryb), teraz za wcześnie.
Cuvee
105 2010 Sauska Tokaj
Z
wysoka kwasowością. Wino poodbne do viognera.
Tokaji
Kabar 2011 Dereszla Wine Estate And Winery
Kabar
to odmiana winogron alternetywa dla Furmintu.
Wyczuwalny
letnie przetworzone owoce – morele.
Barakonyi
Harslevelu 2011 Tokaj Nobilis
Kwiatowy,
słodki aromat, pięknie otwiera siew kieliszku. Wyraziste, gładkie.
Tokaji Furmint Late Harvest
2011 Disznókő Wine Estate
Wino z późnych zbiorów. W przypadku innych win (riesling,
gewürztraminer) im później zbierane winogrona tym z reguły wino słodsze, w
przypadku tokajów późniejsze nie oznacza słodszego.
Lekkie słodkie.
Patricius
Noble Late Harvest „Katinka” 2008
Wyczuwalna nuta miodowa – ktoś mógłby pomyśleć, iż
podczas produkcji dodawany jest miód. Jest to cecha wina dobrze utlenionego.
Wina nie są siarkowane dzięki czemu mogą się utleniać.
Oprócz miodu wyczuwalny smak dojrzałych owoców - mango
i brzoskwiń.
Tokaji Sweet Szamrodni 2007 Samuel Tinon
Wino utlenione. Siarkowane dopiero podczas
butelkowania.
Aromat pieczonych jabłek.
Tokaji
5 Puttonyos Aszu 2004 Grof Degenfeld Wine Estate And Castle Hotel
Okres zbioru gron to 4 miesiące – od sierpnia do
listopada.
Owocowy bukiet. Eleganckie, harmonijne.
Doskonałe do deserów.
Tokaji
6 Puttonyos Aszu 2007 Beres Wine Estate and Winery
Wyczuwalne morele, brzoskwinie… Świeża kwasowość.
Tokaji 6 Puttonyos Aszu 2007 Dobogo Winery
Złoty
medal w Decanter World Wine Awrds 2011 roku
Dobrze
zrównoważone. Wyczuwalne morele, kwiaty, lekko woskowe. Zrównoważona kwasowość.
Tokaji 6 Puttonyos Aszu 1999 Bodvin
Utlenione, 4 lata
w beczce.
Rustykalny. Z wyczuwalną nutą czekolady.
Na jeden kieliszek wina potrzebne są grona z całego
krzaka.
Tokaji Aszueszencja 2006 Alana Tokaj
Wyczuwalne nuty moreli, grejpfruta, moreli oraz marakui
oraz miodu. W butelce może jeszcze ładnych parę lat poleżeć. Według mnie tak smakowała ambrozja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz