Farsz:
- 1 kg płucek cielęcych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 garście grzybów suszonych,
- 2 cebule,
- 2 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- sól,
- pieprz,
- 2 posiekane cebule,
-
olej
do smażenia,
Płucka
dokładnie wypłukać, odciąć tchawicę, włożyć do garnka, dodać
obraną włoszczyznę, przyprawy i gotować około 1,5 godziny.
Wywar
odcedzić. Płucka i grzyby wyjąć, z wywaru możemy zrobić żurek.
Posiekane
cebule poddusić na oleju, zmielić razem z grzybami i płuckami.
Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
- 500 gram mąki pszennej,
- paczka suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 250 ml ciepłej wody,
-
2
jajka
- mąka do podsypywania podczas wałkowania,
-
jajko
do smarowania
Włożyć
wszystkie składniki do miski i dokładnie wyrobić. Odstawić
przykryte ściereczką na 30 minut, wyrobić ponownie.
Ciasto
podzielić na dwie części.
Rozwałkować
na prostokąty, rozsmarować na nim część farszu i zwinąć.
Ponacinać lekko w poprzek na skos. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Podawać
na ciepło lub zimno.
Nigdy nie jadłam, ale mogą być całkiem smaczne:)
OdpowiedzUsuń