piątek, 4 stycznia 2013

Paszteciki z płucek cielęcych




Farsz:
  • 1 kg płucek cielęcych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 garście grzybów suszonych,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • sól,

  • pieprz,
  • 2 posiekane cebule,
  • olej do smażenia,
Płucka dokładnie wypłukać, odciąć tchawicę, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy i gotować około 1,5 godziny.
Wywar odcedzić. Płucka i grzyby wyjąć, z wywaru możemy zrobić żurek.
Posiekane cebule poddusić na oleju, zmielić razem z grzybami i płuckami. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej,
  • paczka suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 jajka
  • mąka do podsypywania podczas wałkowania,
  • jajko do smarowania
Włożyć wszystkie składniki do miski i dokładnie wyrobić.  Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut, wyrobić ponownie.
Ciasto podzielić na dwie części.

Rozwałkować na prostokąty, rozsmarować na nim część farszu i zwinąć. Ponacinać lekko w poprzek na skos. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Podawać na ciepło lub zimno.






1 komentarz: