- kaczka,
- butelka czerwonego wytrawnego wina,
- 5 jabłek,
- 2 garście majeranku,
- sól,
- cynamon,
- 100 ml miodu pitnego
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno
nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy
dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony
kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry,
delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych.
Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć,
wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć
skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały
czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a
nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę
włożyć do garnka (ja mam kamienny garnek) i zalać winem. Odstawić na dwa dni. Oczywiście
można pominąć ten etap, ale chyba warto ją pomoczyć.
Kaczkę
wyjąć z wina, opłukać, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą i majerankiem. Odłożyć na
co najmniej godzinę.
Jabłka
obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, natrzeć cynamonem i polać
80 ml miodu pitnego.
Kaczkę
napełnić jabłkami, zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie
nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Kaczkę
ułożyć na ruszcie nad brytfanką. Do brytfanki wlać wodę – około 4-5 cm.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 minut. Następnie zmniejszyć
temperaturę do 160 stopni. Kiedy temperatura w piekarniku spadnie do 160 stopni
posmarować kaczkę resztą miodu. Piec 50-60 minut od czasu do czasu polewając
wytworzonym sosem.
Możemy
upiec kaczkę bez luzowania, ale:
-
krócej się piecze bez kości,
-
łatwiej się kroi gdy nie ma kości,
hihi, u mnie też kaczuszka :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńNiedawno robiłam ale nie umiem tak zrobić jak Ty. Wygląda bardzo apetycznie.serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKaczka luzaczka z jabłuszkami - 9 cud świata. W życiu bym się tak nie poświęciła z tym luzowaniem, ale zjeść to z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuń