Na świątecznym stole biała kiełbasa ma swoje miejsce chyba od zawsze. Nie wyobrażam sobie stołu wielkanocnego bez żurku i białej kiełbasy. Ja kupuję tylko surową białą kiełbasę, nigdy parzonej.
- biała kiełbasa - około 1,2 kilograma,
- garść suszonych grzybów,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- żurek w butelce,
- 5-6 cebul,
- 3-4 jabłka,
- olej do duszenia,
- sól,
- cukier,
- garść tymianku
Kiełbasę
włożyć do garnka, dodać przyprawy, czosnek, cebulę, grzyby, zalać zimną wodą. Gotować
pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 20 minut.
Kiełbasę
wyjąć, z wywaru zrobić żurek – przecedzić, grzyby posiekać, wlać żur, zagotować.
Dodać śmietanę.
Jabłka
obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne.
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na oleju, lekko posolić i dodać szczyptę cukru.
Gdy cebula będzie miękka dodać jabłka, chwilę poddusić i włożyć kiełbasę, dodać
tymianek, doprawić do smaku. Chwilę dusić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz