piątek, 22 marca 2013

Biała kiełbasa


Na świątecznym stole biała kiełbasa ma swoje miejsce chyba od zawsze. Nie wyobrażam sobie stołu wielkanocnego bez żurku i białej kiełbasy. Ja kupuję tylko surową białą kiełbasę, nigdy parzonej.

  • biała kiełbasa - około 1,2 kilograma,
  • garść suszonych grzybów,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • żurek w butelce, 
  •  
  • 5-6 cebul,
  • 3-4 jabłka,
  • olej do duszenia,
  • sól,
  • cukier,
  • garść tymianku
Kiełbasę włożyć do garnka, dodać przyprawy, czosnek, cebulę, grzyby, zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 20 minut.
Kiełbasę wyjąć, z wywaru zrobić żurek – przecedzić, grzyby posiekać, wlać żur, zagotować. Dodać śmietanę.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na oleju, lekko posolić i dodać szczyptę cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać jabłka, chwilę poddusić i włożyć kiełbasę, dodać tymianek, doprawić do smaku. Chwilę dusić.




Można również tak ugotować kiełbasę: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/04/zurek-grzybowy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz