Nie
wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez żurku, białej kiełbasy i właśnie
indyka.
Indyk pojawia się również na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Indyk pojawia się również na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Indyk,
Zalewa:
- skórka z 4 pomarańczy,
- kawałek świeżego imbiru – ok. 6 cm.,
- sól – łyżka na 0,5 litra wody,
- 12 goździków.
Indyka
oczyścić, usunąć resztki piór, obciąć kuper (ja go wyrzucam), skrzydełka i
szyjkę – można z nich ugotować krupnik http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/09/krupnik.html.
Wyjąć
z nóg ścięgna – trochę czasu zmarnujemy, ale potem będzie śmiało można jeść
udka, które będą delikatne i nie będą przeszkadzały twarde ścięgna.
W każdym
udku powinno być 9 ścięgien. Mocno naciskając od góry - złamać mostek.
Indyka
włożyć do garnka – najlepiej kamiennego, dodać pokrojone w paski skórki pomarańczowe
(pomarańcze przed obraniem oczywiście były porządnie umyte i sparzone),
posiekany imbir oraz roztłuczone goździki.
Zalać
zimną wodą z solą, tak, aby cały indyk był przykryty. Odstawić w chłodne
miejsce na dwa dni.
- 3 pomarańcze,
- kostka masła,
- 6 ziarenek pieprzu czarnego,
- 8 goździków,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 100 ml miodu pitnego.
Pomarańcze
umyć, sparzyć obrać. Usunąć albedo, czyli białą warstwę pod skórką, Włożyć do
rondelka i podgrzać, następnie dodać masło i doprowadzić do wrzenia. Indyka wyjąć
z zalewy, opłukać, osuszyć.
Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z
igłą - igła musi wchodzić z góry w dół, inaczej masło wypłynie) pierś oraz uda indyka. Następnie natrzeć go zmielonymi przyprawami, posmarować
masłem.
Do środka włożyć pomarańcze pokrojone w ćwiartki, oraz plasterki imbiru.
Nogi związać nitką. Przełożyć na brytfankę, obok ułożyć skórkę pomarańczową
wyjętą z masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Po
20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec aż temperatura wewnatrz
piersi osiągnie 75 stopni.
W
trakcie pieczenia polewać miodem i wytworzonym sosem.
Polecam
stosowanie termometru do pieczenia. Jest to naprawdę wygodniejsze i zawsze mamy
pewność, że mięso zostało upieczone.
Po upieczeniu, indyk powinien 15-20 minut odpocząć i dopiero można go kroić.
Po upieczeniu, indyk powinien 15-20 minut odpocząć i dopiero można go kroić.
Polecam
indyka nie tylko na Wielkanoc. Jeżeli przy stole zasiądzie więcej biesiadników
można pokusić się o upieczenie prosiaka.
Cono
Sur Pinot Noir 2011
To
czerwone wytrawne wino pochodzące z Chile to świetny kompan do indyka pieczonego
z okazji świąt Wielkiej Nocy, jak również w ciągu całego roku. Wielkanoc to
czas radości i nowego życia, co w prostej linii przekłada się na wzmożoną
wiosenną aktywność fizyczną. Wino Cono Sur powstaje zgodnie z naturą i winiarze
starają się jak najmniej ingerować w proces uprawy, przemierzając np. szerokie
połacie winnic na rowerach. To właśnie rower – umieszczony na etykiecie wina –
jest symbolem pasji producentów i poszanowania środowiska naturalnego. Samo
wino charakteryzuje się delikatnym rubinowo - czerwonym kolorem, aromatem dojrzałych,
soczystych wiśni, malin i truskawek z lekką nutą dymu w tle. W ustach
zdecydowanie
owocowe, przyjemne i soczyste, zwieńczone nutą dojrzałej wędzonej śliwki, o
dość długim posmaku.
Wino poleca
Tomasz Noga, specjalista, znawca win.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz