Po
raz pierwszy publikowany oryginalny przepis na tort z kaszy manny –
przysmak? Marszałka Piłsudskiego
- 3 pełne łyżki kaszy manny,
- 500 ml mleka,
- 250 g miękkiego masła,
- 200 ml cukru pudru,
- 4-5 łyżeczek kakao,
- 1 łyżka brandy,
- sok z 1/2 cytryny,
- cukier waniliowy lub brandy waniliowe,
- galaretka owocowa,
- biszkopty (około 20),
- do nasączenia:
- 50 ml naparu z herbaty,
- 1-2 łyżki brandy
Marszałek
Józef Piłsudski
30 maja 1923 r. złożył dymisję ze stanowiska szefa Sztabu
Generalnego i wycofał się z życia publicznego, przenosząc się na
stałe do Sulejówka do willi "Milusin". Wcześniej, przez
dwa lata spędzał w Sulejówku cieplejsze okresy roku (od wiosny do
wczesnej jesieni).
W
1926 Piłsudski opuścił Sulejówek na zawsze zostając po raz drugi
Premierem.
Piłsudski
już wówczas chorował i był na diecie, w związku z tym menu nie
było bardzo wyszukane. Stąd pewnie sucharki cynamonowe i landrynki
były ulubionymi (dozwolonymi) słodyczami.
Ostatnio
podczas wizyty w Cukierni
„Babeczki”,
którą odwiedziliśmy na zaproszenie MROT
Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej
i WGL
Wielkiego Gościńca Litewskiego mieliśmy
możliwość spróbowania
cynamonowych
sucharków Piłsudskiego, które wypiekane są według przepisu z
domu Piłsudskich. Przepis przekazany przez panią Annę Kramer z Muzeum Józefa Piłsudskiego, pomysłodawczynię "gościńca z podróży". Sucharki są właśnie takim gościńcem.
Degustowaliśmy również bezowe róże marszałkowej (interpretacja Cukierni
„Babeczki”)
-
białe, bo taki kolor lubiła pani Marszałkowa,
-
przypominające kwiat róży – pani Marszałkowa lubiła róże.
Podczas
rozmowy, pani Beata Nessel-Łukasik z Muzeum
Józefa Piłsudskiego
udostępniła mi przepis na tort z kaszy manny, który przygotowywała
pani Zofia Śliwińska, przyjaciółka i sąsiadka Piłsudskich.
Ponieważ obie rodziny bardzo często się spotykały u Państwa
Śliwińskich i Piłsudscy często u nich jadali, Józef Piłsudski tort ten musiał jeść nie jeden
raz. A ponieważ nie ma świadectw dotyczących szczegółów menu
Marszałka możemy tylko domyślać się co lubił.
Przepis
pochodzi z archiwum rodzinnego Barbary i Andrzeja Borodzików. Pan
Andrzej jest wnukiem pani Zofii Śliwińskiej.
Przygotowałam
tort dokonując kilku modyfikacji. Nie użyłam zapachów tortowych,
zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z
herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę
brandy, dla wzbogacenia smaku.
Ciasto
przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm.
Do
przygotowania tortu użyłam biszkopty
firmy Gurgul.
Być może tort, którym zajadał się Marszałek Piłsudski był
właśnie z nich przyrządzany....
Tort z kaszy manny
Kaszę mannę ugotować w mleku (wymieszać kaszę z mlekiem i gotować, mieszając aby nie przywarła). Odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszać, aby na wierzchu nie utworzył się "kożuch".
Utrzeć
masło na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać cukier, a
następnie kaszę.
Masę
podzielić na pół.
Jedną
warstwę utrzeć z kakao, pod koniec ucierania dodać brandy.
Drugą
część utrzeć z sokiem cytrynowym i wanilią. Nie dodałam
„zapachów tortowych”.
Na
dnie tortownicy ciasno ułożyć biszkopty, lekko nasączyć herbatą
z brandy. Na biszkopty wyłożyć ciemny krem, na nim ułożyć drugą
warstwę biszkoptów, również je nasączyć. Na nie wyłożyć
jasny krem. Wyrównać.
Odstawić
do lodówki, aby krem zastygł.
W
tym czasie przygotować galaretkę (u mnie cytrynowa), odstawić aż
lekko stężeje.
Na
wierzchu ciasta ułożyć galaretkę. Ciasto odstawić do lodówki na
parę godzin.
Muzeum
Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, Dworek Milusin, od 1 września
tego roku (2016) jest nieczynne z powodu generalnego remontu.
Prace
mają na celu między innymi przywrócenie historycznego charakteru
dworkowi, jego wnętrzom i otaczającej go zieleni. Dworek Milusin
zostanie poddany rewaloryzacji połączonej z odtworzeniem wnętrza i
wyposażenia.
Dworek
będzie ponownie udostępniony dla zwiedzających wraz z otwarciem
nowoczesnego kompleksu muzealno-edukacyjnego Muzeum Józefa
Piłsudskiego w Sulejówku w 2018 r.
Cukiernię wpisałam na listę miejsc do odwiedzenia. Przepis przetestuję. Jestem bardzo ciekawa tego smaku. Kasza jaglana ostatnio jest częstym gościem w moim domu. Dziękuję za przepis i opowieść...
OdpowiedzUsuńz czystym sumieniem polecam cukiernię :) tort również :)
UsuńTo kasza manna nie jaglana!
Usuń