Babka
z serkiem śmietankowym homogenizowanym według przepisu, sięgającego
czasów PRLu.
- 150 g miękkiego masła,
- 200 g cukru (cukier kryształ, nie puder),
- 3 jajka,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa,
- 250 g serka śmietankowego,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g mąki krupczatki,
- 7 g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki masła,
- cukier puder do posypania babki,
Miękkie
masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać cukier na
zmianę z jajkami.
Gdy
masa będzie pulchna, cały czas ubijając, dodać skórkę
cytrynową, sok z cytryny i esencję waniliową (ja dodałam 1
łyżeczkę esencji waniliowej – nie zapachu, lecz esencji z
wanilii).
Mąkę
ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodać do mąki krupczatki.
Wymieszać.
Do
ubitej masy maślano-jajecznej dodać serek oraz mąkę. Dokładnie,
delikatnie wymieszać.
Masę
przełożyć do formy do pieczenia babki wysmarowanej masłem i
wysypanej tartą bułką, lub do formy silikonowej.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 – 60 minut.
Upieczoną
babkę wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i wyjąć z formy
odwracając do góry dnem.
Masło rozpuścić w garnuszku.
Masło rozpuścić w garnuszku.
Ciepłą
babkę posmarować stopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
serowej jeszcze nie robiłam :) wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńdzięki :) Polecam, jest pyszna :)
Usuń