poniedziałek, 19 lutego 2018

Babka serowa




Babka z serkiem śmietankowym homogenizowanym według przepisu, sięgającego czasów PRLu.

  • 150 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru (cukier kryształ, nie puder),
  • 3 jajka,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa,
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki krupczatki,
  • 7 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki masła,
  • cukier puder do posypania babki,


Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać cukier na zmianę z jajkami.
Gdy masa będzie pulchna, cały czas ubijając, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny i esencję waniliową (ja dodałam 1 łyżeczkę esencji waniliowej – nie zapachu, lecz esencji z wanilii).
Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodać do mąki krupczatki. Wymieszać.
Do ubitej masy maślano-jajecznej dodać serek oraz mąkę. Dokładnie, delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy do pieczenia babki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, lub do formy silikonowej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 – 60 minut.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i wyjąć z formy odwracając do góry dnem.
Masło rozpuścić w garnuszku.
Ciepłą babkę posmarować stopionym masłem i posypać cukrem pudrem.


Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.






2 komentarze: