Babki
od lat królują na wielkanocnych stołach. Występują w wielu rodzajach: muślinowe, zwykłe drożdżowe, ponczowe, czekoladowe, migdałowe, serowe...
Proponuję
babkę kakaową, na którą przepis pochodzi z książki „Jak
gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.
Postanowiłam
babkę polukrować lukrem różanym, do przygotowania którego użyłam
płatki róży ucierane z cukrem.
Z
podanej ilości produktów wychodzi nieduża babka.
- 250 ml mleka,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 10 g bułki tartej,
- 4 g suchych drożdży
- lukier:
- 150 g cukru pudru,
- pełna łyżka płatków róży ucieranej z cukrem,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 – 2 łyżki wody
Mleko
zagotować z kakaem, odstawić do ostygnięcia.
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Wlać
mleko, wymieszać.
Następnie
wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać.
Ciasto
przelać do formy na babkę (jeżeli forma metalowa – wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą).
Wstawić
do pieca nagrzanego do 150 stopni na około godzinę.
Utrzeć
cukier z płatkami rózy, sokiem cytrynowym. Dolać trochę wody, do
pożądanej gęstości lukru.
Polukrować
ciepłą jeszcze babkę.
Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz