Babka
szafranowa od dawna gościła na wielkanocnych stołach. Szafran w
kuchni staropolskiej używany był w dużych ilościach.
Ponieważ
otrzymałam szafran, polski szafran, postanowiłam upiec babkę
z jego użyciem. Przepis zaczerpnęłam z książki „Jak
gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.
Szafran
to przyprawa ze znamion słupków krokusów, które są ręcznie
wyrywane, a następnie suszone.
Aby
otrzymać gram przyprawy, potrzebnych jest 150 znamion.
Jest
to najdroższa przyprawa świata.
Od
niedawna szafran uprawiany jest w Polsce, w Górach Izerskich w
Górzyńcu.
Szafran
dostałam od Pana Krzysztofa Marcinkiewicza, który 7 lat temu
rozpoczął swoją, jakże udaną, przygodę z szafranem.
Babkę
upiekłam używając jajek gęsich (dziękuję Ewa
Mitowska, za jajka). W przepisie podana ilość jajek kurzych - jedno jajko gęsie używamy zamiast dwóch
kurzych.
- 500 g mąki tortowej,
- 250 ml mleka,
- 60 g cukru,
- 4 żółtka*,
- 2 białka**,
- 60 g masła,
- 30 g drożdży,
- 30 g rodzynków,
- 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- laska wanilii,
- szczypta szafranu,
- 50 ml brandy,
- 1/2 łyżeczki soli.
Szafran zaparzyć niewielką ilością gorącej wody i odstawić pod przykryciem, na co najmniej 30 minut.
Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka i odłożyć. Pozostałą część wanilii włożyć do garnka z mlekiem i zagotować. Lekko przestudzić. Wanilię wyjąć.
Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka i odłożyć. Pozostałą część wanilii włożyć do garnka z mlekiem i zagotować. Lekko przestudzić. Wanilię wyjąć.
Rodzynki
zalać brandy i podgrzewać aż odparuje płyn.
Masło
roztopić.
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów
mąki oraz mleko. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Żółtka
utrzeć z pozostałym cukrem i na puszystą masę. Pod koniec
ucierania dodać nasionka wanilii.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Pozostałą
mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, sól, przecedzony napar z szafranu i porządnie
zagnieść, aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po
trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać
rodzynki i skórkę pomarańczową. Jeszcze chwilę wyrabiać.
Odstawić
aby ciasto urosło.
Następnie
przełożyć ciasto do dużej formy na babkę (metalowej,
wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej).
Gdy
ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni
na 50 – 60 minut.
Babkę
można polukrować lub posypac cukrem pudrem.
*
2 żółtka jajek gęsich,
**
1 białko jajek gęsich,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz