- 300 g płatków róży,
- 1 kg cukru,
- sok z 1 cytryny,
Płatki
róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków, pręcików,
lokatorów ;)
Jeżeli
płatki zbieramy w lesie, na łące, z dala od kominów
przemysłowych, ruchomych piasków, samochodów to nie trzeba jej
myć.
Według
niektórych należy odciąć białe nasady płatków, gdyż bywają
gorzkie.
Moje
były słodkie :)
Płatki
wsypać do miski, wymieszać ugniatając z cukrem i odstawić na
mniej więcej godzinę.
Następnie
przełożyć do makutry - tu ona jest niezbędna, płatki z cukrem
rozcieramy o porowate rowki misy, drewnianą pałką do ucierania.
Jeżeli nie mamy makutry to.... to chyba zostaje nam malakser... ale
to już nie będzie to samo.
Płatki
ucierać partiami, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodać sok z
cytryny i nadal ucierać.
Następnie
przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. W lodówce może
stać długo...
Z
tej ilości produktów otrzymamy 1 litr płatków utartych z cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz