niedziela, 3 czerwca 2018

Konfitura z płatków róży – płatki róży ucierane z cukrem



Do przygotowania konfitury użyłam płatki róży znanej pod nazwami róża pomarszczona, fałdzistolistna, japońska. Ma ona piękny różowy kolor i przepiękny zapach.

  • 300 g płatków róży,
  • 1 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny,


Płatki róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków, pręcików, lokatorów ;)
Jeżeli płatki zbieramy w lesie, na łące, z dala od kominów przemysłowych, ruchomych piasków, samochodów to nie trzeba jej myć.
Według niektórych należy odciąć białe nasady płatków, gdyż bywają gorzkie.
Moje były słodkie :)


Płatki wsypać do miski, wymieszać ugniatając z cukrem i odstawić na mniej więcej godzinę.


Następnie przełożyć do makutry - tu ona jest niezbędna, płatki z cukrem rozcieramy o porowate rowki misy, drewnianą pałką do ucierania. 


Jeżeli nie mamy makutry to.... to chyba zostaje nam malakser... ale to już nie będzie to samo.


Płatki ucierać partiami, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodać sok z cytryny i nadal ucierać.
Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. W lodówce może stać długo...
Z tej ilości produktów otrzymamy 1 litr płatków utartych z cukrem.



Z takich płatków przygotowałam mazurek różany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz