Ja proponuję prostszą wersję, tak zwane kanapki tortowe, bez dodatkowych zdobień i wykonany z chleba prostokątnego.
- ściąć twardy spód chleba,
- pociąć chleb na podłużne kromki
- odciąć skórkę ze wszystkich kromek,
- posmarować kromkę pastą (u mnie z jajek z sardynkami),
- na paście ułożyć drugą kromkę i ją docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego),
- na paście położyć trzecią kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie z rybą wędzoną),
- na paście ułożyć czwartą kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego),
- na paście ułożyć piątą kromkę, docisnąć,
- całość zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Pasta z sera:
200 g sera żółtego twardego ementaler, tylżycki...
80 g miękkiego masła,
2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
musztarda do smaku (u mnie sarepska)
Ser zetrzeć na tarce o małych otworach.
Ser, żółtka, masło krótko zmiksować.
Doprawić do smaku musztardą.
Ja dodałam 1 łyżeczkę musztardy.
Pasta z jajek z sardynkami:
5 jajek,
2 łyżki masła,
puszka sardynek w oliwie,
2 – 3 łyżki kaparów,
60 g masła,
papryczki chili lub piri piri ( u mnie 4 piri piri),
sok z cytryny,
pieprz świeżo zmielony,
Ugotowane na twardo jajka obrać.
Jajka, sardynki wraz z oliwą, kapary, piri piri i masło zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Pasta makreli wędzonej:
200 g obranej ze skóry i z ości makreli,
60 g miękkiego masła,
2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
2 – 3 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska),
sok z cytryny,
Rybę obrać ze skóry i ości.
Rybę i żółtka zemleć w maszynce do mięsa.
Następnie dokładnie wymieszać z masłem (ja to robię w malakserze).
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz