czwartek, 27 września 2018

Kanapki tortowe


Tort kanapkowy - pomysł dość stary, na pewno wykorzystywany w czasach PRLu.
Początkowo przygotowywany był z chleba okrągłego. Warstwy chleba smarowane były różnego rodzaju pastami, plastrami szynki, sera, chrzanem... Ostania warstwa chleba była pokrywana pastą lub majonezem i zdobiona pomidorami, ogórkami... Swoim wyglądem przypominał tort, stąd nazwa tort kanapkowy.


Ja proponuję prostszą wersję, tak zwane kanapki tortowe, bez dodatkowych zdobień i wykonany z chleba prostokątnego.
Wybieramy chleb, taki jaki najbardziej lubimy, ja użyłam chleb słonecznikowy.
Użyłam pastę serową, jajeczną z sardynkami (1/2 porcji), oraz rybną z wędzonej makreli. Do przygotowanai kanapek tortowych można użyć dowolne pasty.

Sposób wykonania:



  • ściąć twardy spód chleba,
  • pociąć chleb na podłużne kromki
  • odciąć skórkę ze wszystkich kromek,
  • posmarować kromkę pastą (u mnie z jajek z sardynkami),
  • na paście ułożyć drugą kromkę i ją docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego),
  • na paście położyć trzecią kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie z rybą wędzoną),
  • na paście ułożyć czwartą kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego),

  • na paście ułożyć piątą kromkę, docisnąć,


  • całość zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Tort” kroić w plastry, „kromki”. Otrzymamy kanapki tortowe :)

  • Pasta z sera:


    • 200 g sera żółtego twardego ementaler, tylżycki...

    • 80 g miękkiego masła,

    • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,

    • musztarda do smaku (u mnie sarepska)


    Ser zetrzeć na tarce o małych otworach.

    Ser, żółtka, masło krótko zmiksować.

    Doprawić do smaku musztardą.

    Ja dodałam 1 łyżeczkę musztardy.


    Pasta z jajek z sardynkami:


    • 5 jajek,

    • 2 łyżki masła,

    • puszka sardynek w oliwie,

    • 2 – 3 łyżki kaparów,

    • 60 g masła,

    • papryczki chili lub piri piri ( u mnie 4 piri piri),

    • sok z cytryny,

    • pieprz świeżo zmielony,


    Ugotowane na twardo jajka obrać.

    Jajka, sardynki wraz z oliwą, kapary, piri piri i masło zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.


    Pasta makreli wędzonej:


    • 200 g obranej ze skóry i z ości makreli,

    • 60 g miękkiego masła,

    • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,

    • 2 – 3 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska),

    • sok z cytryny,


    Rybę obrać ze skóry i ości.

    Rybę i żółtka zemleć w maszynce do mięsa.

    Następnie dokładnie wymieszać z masłem (ja to robię w malakserze).

    Doprawić do smaku sokiem z cytryny i musztardą.


deska od Deski Deseczki TM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz