Póki
trwa sezon na pomidory i możemy kupić je dojrzałe na słońcu,
warto to wykorzystać i zamknąć je w słoikach. Na pewno bedą
lepsze od tych kupnych :)
Na
przecier najlepiej użyć pomidorów
odmiany Lima, Roma... Są to podłużne pomidory, w środku mięsiste,
z bardzo małą ilością pestek.
Do
przecieru potrzebne nam będą tylko pomidory.
- Pomidory
Pomidory
umyć.
Przekroić
wzdłuż na pół, wyciąć „głąby”.
Na
dno garnka wlać trochę wody (aby pomidory nie zaczęły swojej
przygody z gotowaniem od przypalenia) i gotować je na wolnym ogniu,
co jakiś czas mieszając.
Gdy
pomidory będą rozgotowane należy przetrzeć je przez sito.
Przetarte
pomidory zagotować i gotować do uzyskania pożądanej przez nas
gęstości. Jedni wolą bardziej gęsty przecier, inni troszkę
mniej.
Gotujący
się przecier wlewać do wyparzonych słoiczków.
Słoiki
zakręcać i odstawiać do góry dnem, do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz