poniedziałek, 22 października 2018

Kokosanki, kokoski



Kokosanki, bezy kokosowe. Bez dodatku mąki.
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis.
Ciasteczka wychodzą pyszne :)
Jest jedno, małe ale... najlepsze są, gdy chwilę odpoczną, najlepiej z jeden dzień. Tylko jak tu tyle czasu się wstrzymywać?

Ubić białka z solą i sokiem z cytryny, aż otrzymamy sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodawać cukier.
Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Układać na niej porcje ciasta bezowego łyżką, lub wyciskać porcje ciasta z rękawa cukierniczego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.



  • 3 białka – 110 g,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 250 g cukru pudru,
  • 250 g wiórków kokosowych,

zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz