Comber z
królika w panierce z nasion
http://www.akademia-kulinarna.pl/2012/01/comber-z-krolika/
Nie jest
to mój przepis, skradłam go z mojej ulubionej strony Akademia-Kulinarna.pl,
czyli Bloga Szefów Kuchni. Jest to kolejny udany przepis :)
Mój nie
jest tak idealny jak ten wykonany przez Janusza Korzyńskiego ale naprawdę
pyszny.
Niestety
comber w wykonaniu pana Janusza Korzyńskiego zdecydowanie lepiej wygląda i
pewnie smakuje lepiej, ale naprawdę warto spróbować i zrobić w domu.
A oto przepis:
królik
A oto przepis:
królik
- 1 kg combra z królika,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 100 g nasion słonecznika, lnu, orzeszków pinii i zmielonych orzeszków ziemnych,
- 100 g mąki,
- 1 jajko,
- 200 g śmietany 3 %.
Drobniejsze kawałki combra z królika zmiksować ze śmietaną,
doprawić solą i pieprzem. Comber z królika rozklepać, formując prostokąt.
Rozsmarować na nim mus z królika i przełożyć liśćmi sparzonego szpinaku.
Roladkę zawinąć i włożyć na około godzinę do lodówki. Comber panierować w mące,
jajku i prażonych nasionach. Obsmażyć i dopiekać w piecu.
sos z kurek
- 150 g małych kurek,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 50 g cebuli,
- 20 g czosnku,
- 300 g fasolki szparagowej,
- tymianek.
Do
combra z królika w słonecznikowej łupinie na kurkach odpoczywającego Joasi
polecam: Discovery Bay Cellery Viognier 2011, Kalifornia. Dostępne w Makro
C&C. Cena około 29 zł.
Wytrawne
białe wino w kolorze soczystej gruszki. W bukiecie wina dominują
aromaty: akacji, mango, płatków róż z dyskretnie zaznaczonymi miodowymi nutami.
Na podniebieniu zrównoważone, długie, soczyste, ze zbalansowaną kwasowością.
Viognier ze względu na swoją kremową strukturę i bogatą teksturę doskonale
będzie współgrać z tym daniem.
Smacznego!!!
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Dla wszystkich, którzy przekładają wyższość wina czerwonego nad
białym proponuje do królika podać wino czerwone. Jednak wino to
musi charakteryzować się lekką strukturą, dość dobrze zaznaczoną owocowością z
pluszowymi garbnikami.
fantastycznie opisany smak wina...........poczułam jego smak
OdpowiedzUsuń