czwartek, 15 marca 2012

Kołduny z baraniną


ciasto
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. 
A tu na temat ciasta na pierogi:
  • 30 dag baraniny, ja wzięłam łopatkę,
  • ząbek czosnku,
  • garść majeranku - wzięłam majeranek mrożony, wolę od suszonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion. 
Zmielić baraninę, dodać majeranek, czosnek, bulion ( nie za dużo, tak aby farsz był zwarty), sól, pieprz. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkować, kroić w niewielkie romby. Na środek każdego rombu kłaść farsz, pierożki sklejać - tak jak uszka.
Gotować w gorącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub w bulionie około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.




zdjęcie dzięki uprzejmości Ani,  sama nie zdążyłam zrobić ;(

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis mam właśnie ochotę na kołduny z baraniną. Jest zima, więc można pozwolić sobie na coś mocniejszego i wyraźniejszego w smaku. Jutro się zabieram za gotowanie, jak mi wyjdą pyszne to jeszcze jeszcze się odezwę. Jola

    OdpowiedzUsuń