ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
A
tu na temat ciasta na pierogi:
- 30 dag baraniny, ja wzięłam łopatkę,
- ząbek czosnku,
- garść majeranku - wzięłam majeranek mrożony, wolę od suszonego,
- sól,
- pieprz,
- bulion.
Gotować w gorącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub w bulionie około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem.
zdjęcie dzięki uprzejmości Ani, sama nie zdążyłam zrobić ;(
Dziękuję za przepis mam właśnie ochotę na kołduny z baraniną. Jest zima, więc można pozwolić sobie na coś mocniejszego i wyraźniejszego w smaku. Jutro się zabieram za gotowanie, jak mi wyjdą pyszne to jeszcze jeszcze się odezwę. Jola
OdpowiedzUsuńw takim razie czekam na wieści :)
Usuń