Ostatnio
w niektórych sklepach można kupić kolorową marchewkę. Oprócz zwykłej pomarańczowej
dostępna bywa purpurowa, żółta i biała.
Krem z purpurowej
marchewki
- 500 gram purpurowej marchewki,
- 2 cm imbiru,
- skórka otarta z ½ pomarańczy,
- sok z pomarańczy do smaku,
- 1 cebula,
- oliwa,
- ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego.
Marchewkę umyć, pokroić. Cebulę drobno pokroić. Do
nagrzanego garnka wlać oliwę, dodać cebulę, chwilę poddusić. Dodać starty
imbir, wrzucić marchewkę. Dusić, następnie dolać gorący bulion, skórkę pomarańczową.
Gdy marchewka zmięknie, całość zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Do przetartej masy wlać sok z pomarańczy, zagotować,
doprowadzić do odpowiedniej gęstości ( odparować albo dolać trochę bulionu).
Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
Krem z białej
marchewki
- 500 gram białej marchewki,
- otarta skórka z jednej limonki,
- 2 listki limonki,
- trawa cytrynowa,
- sok z limonki,
- sok z cytryny,
- 1 cebula,
- oliwa,
- ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- cukier.
Marchewkę umyć, pokroić. Cebulę drobno pokroić. Do
nagrzanego garnka wlać oliwę, dodać cebulę, chwilę poddusić. Dodać listki
limonki, posiekaną trawkę cytrynową i wrzucić marchewkę. Dusić, następnie dolać
gorący bulion, skórkę cytrynową. Gdy marchewka zmięknie, całość zmiksować i
przetrzeć przez sitko.
Do przetartej masy dodać sok z limonki i cytryny, sól, cukier do smaku . Doprowadzić do odpowiedniej gęstości
(odparować albo dolać trochę bulionu).
Do naczynia wlewać równocześnie oba kremy uważając, aby się nie zmieszały. Podawać.
TROLOLO.
OdpowiedzUsuńBARDZO FAJNE, ZROBIŁAM TO!!
cieszę się :) bardzo miło jak ktoś coś zrobi i jest zadowolony :)
Usuń"W niektórych sklepach" - czyli których? Nigdy nie widziałam w sprzedaży niepomarańczowej marchwi, a chciałabym spróbować...
OdpowiedzUsuńniestety w tej chwili nie wiem gdzie można ją kupić, do niedawna była do kupienia w halach makro
Usuń