zetrzeć skórkę z limonek, wycisnąć z nich sok. Do soku i
skórki dodać cukier i sól, troszkę więcej niż szczypta – powinno być lekko słone,
taka delikatna nuta soli. Lodów tych nie traktuję jako deseru.
Wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.
- niecała szklanka mleka
- dwie trawki cytrynowe
- dwa listki limonki
- skórka z limonki ( nożykiem do pomidorów obrać limonkę, skórkę sparzyć)
- 2 żółtka ( jajka przed rozbiciem sparzyć)
Mleko wlać do garnka, włożyć posiekaną trawę cytrynową,
listki limonki, skórkę z limonki, chwilę gotować aby mleko przeszło smakiem i
aromatem przypraw. Na chwilę odstawić, przecedzić i odmierzyć pół
szklanki.
Żółtka utrzeć, w trakcie ucierania dolewać ciepłe mleko,
nie przerywając ubijania postawić na ogniu. Zagęścić nie dopuszczając do
zagotowania bo trzeba będzie zabawę zacząć od nowa.
Ostudzoną masę wstawić do lodówki na całą noc.
1 szklanka śmietanki kremówki
Do miski wlać sok z cukrem, masę z żółtek i mleka,
ubić. Ubijając dolać śmietanę.
Masę wlać do maszynki do lodów i ….
Zdjęcie dzięki uprzejmości Ani, ja nie zdążyłam zrobić ;(
jadłam i bylo niebiańskie po prostu
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń