Bardzo
proste w przygotowaniu pierogi z czekoladą. Nie potrzeba
wymyślnego nadzienia, wystarczy tabliczka czekolady. Uzyłam
czekolade z solą morską, ale może być inna, taka jaką lubimy :)
- 200 mąki,
- około 70 ml bardzo ciepłej wody,
- sól morska,
- tabliczka czekolady gorzkiej z solą morską,
- garść orzechów włoskich,
-
2
łyżki masła.
Ciasto
na pierogi robię bez jajek, według mnie jest delikatniejsze. Na
stolnicę przesiewamy niecałe 200 gram mąki, dodajemy sól i bardzo
ciepła wodę. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto nie klei się do rąk,
jest lśniące. Wyrobione ciasto na kwadrans odstawiamy pod
przykryciem aby odpoczęło.
Czekoladę
dzielimy na kostki i każdą kostkę na pół. Na jednego pieroga
bierzemy pół kostki czekolady. Na cieście kładziemy kawałki
czekolady, zakrywamy ciastem i wycinamy pieroga.
Pierogi
wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z łyżką oleju. W czasie gdy
pierogi się gotują, prażymy posiekane orzechy na patelni, dodajemy
masło.
Ugotowane
pierogi wyjmujemy na talerz i polewamy zasmażką.
Można
posypać cukrem trzcinowym.
Smacznego
w życiu nie jadłam, ale czyta się smacznie:))
OdpowiedzUsuń