- 2 posiekane trawki cytrynowe,
- 3 listki limonki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki maki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- syrop kokosowy,
- 20 dag masła,
- ½ litra mleka kokosowego,
- rum,
- sok z limonki,
- 25 dag wiórków kokosowych,
- krakersy
Mąki
rozmieszać w niewielkiej ilości zimnego mleka. Resztę mleka wlać do garnuszka,
dodać trawę cytrynową, listki limonki, cukier i gotować na małym ogniu. Mleko przecedzić, doprawić syropem kokosowym
do smaku, dodać mleko z mąką, dokładnie
mieszać, zagotować. Kiedy mamy gotowy budyń, przykrywamy go dokładnie folią, aby
nie utworzył się kożuch i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy
masło na śmietanę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Następnie powoli
wlewamy rum i sok z limonki ( rum i sok do smaku, uważając aby nie wlać za
dużo). Dodajemy 200 gram wiórków i mieszamy.
Formę
wykładamy folią i układamy na niej krakersy, na to połowę masy, warstwę
krakersów i resztę masy. Posypujemy wiórkami. Odstawiamy na kilka godzin do
lodówki.
O Matko Bosko!!!!! Jak nie przepadam za słodyczami, tak już dostaję ślinotoku:)) Pycha!!
OdpowiedzUsuń