Mus z wątróbki gęsiej
- 0,5 kg wątróbek gęsich,
- 6 łyżek masła klarowanego,
- kilka listków szałwii,
- 40 ml Brendy,
- sól,
- pieprz.
Odstawić do lodówki. Z zastygniętego musu formujemy krążki wielkości 5 cm i grubości około 3 mm.
Galaretka malinowa
- 300 gram malin, mogą być mrożone,
- 50 ml wina białego (najlepiej takiego, które podamy do picia),
- łyżeczka cukru waniliowego,
- agar ( w proporcjach łyżeczka na 450 ml).
Pomarańczowa cebula
- 2 cebule,
- miąższ z jednej pomarańczy,
- zmielone ziarna z jednego owocu kardamonu,
- sól,
- łyżeczka miodu.
Wątróbka kurza
- 200 gram wątróbki kurzej,
- masło klarowane.
Grzanki
Pieczywo tostowe
Z pieczywa tostowego wycinamy krążki wielkości 5 cm. Opiekamy w tosterze.
Na grzankach kładziemy galaretkę, na niej mus z gęsiej wątróbki, na to troszkę cebulki, następnie wątróbkę kurzą i na wierzch znowu cebulkę. Posypujemy płatkami kwiatu solnego i dekorujemy wiórkami skórki pomarańczowej.
Jadłam, były przepyszne. Od samego widoku ślinka ciekła. Brawo Asia,jesteś mistrzynią kuchni Niech się inni od Ciebie uczą.
OdpowiedzUsuńJestem Asiu pod wrażeniem, dzieło jak z restauracji z gwiazdką M.
OdpowiedzUsuń:)
dzięki :)
Usuń