- 1 kilogram buraków
- bulion drobiowy,
- 3 listki laurowe,
- ziele angielskie, pieprz czarny, goździki – garść,
- ocet, sok cytrynowy,
- cukier,
- 10 jajek ugotowanych na twardo.
Buraki ugotować w łupinkach. Ugotowane obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, włożyć do bulionu, dodać przyprawy, gotować. W trakcie gotowania dodać sok z cytryny i trochę octu. Ale trzeba uważać aby ocet nie zabił smaku buraków.
Do słoika włożyć obrane jajka i zalać zalewą. Odstawić na dwa, trzy dni.
Podawać z majonezem z wasabi i cukrem.
Zainspirowane program tv
Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńa to nie zupełnie mój pomysł. Zainspirował mnie program kulinarno-podróżniczy.
OdpowiedzUsuńSam pomysł mi się spodobał, niestety przepisu nie podali, i musiałam pokombinować
Ty kombinuj, a my będziemy spożywać:)
OdpowiedzUsuńpiękne jajka:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń