- ciasto francuskie gotowe,
- figi – 6-8 sztuk,
- miód lipowy,
- ser pleśniowy lub brie,
- garść orzechów włoskich,
- białko.
ciasto
francuskie lekko rozwałkować i podzielić na 6- 8 prostokątów. Na środku każdego
prostokąta ułożyć kawałek sera,
pokrojoną na ósemki figę, posypać
orzechami i polać ½ łyżeczki miodu lipowego, Złożyć zakładając rogi na siebie, posmarować
białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 20 minut.
Do
„Fig w cieście francuskim” Joasi polecam -
Roc de Miremont 2009
AOC Monbazillac, Francja
białe
słodkie wino, dostępne w Makro, cena ok. 30 zł
Monbazillac
to starsza siostra Sauternes (wino produkowane przy udziale szlachetnej
pleśni). Wino zbudowane ze szczepów: Semillon, Sauvignon i Muscadelle. Wino o
pięknej, złotej szacie i bogatym nosie pełnym aromatów moreli i mango. Gładkie,
okrągłe usta z rozpływają się ze słodyczy. W połączeniu z figami w połączeniu z
serem brie w cieście francuskim, otwiera się, ujawnia rześkość i świeżość ukrytą
pod osłoną słodyczy. Co powoduje, że na podniebieniu staje się bardziej
soczyste z dobrze zrównoważoną słodyczą. W tym połączeniu zyskuje i deser
iwino:)
SMACZNEGO!!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta
Jarosz
P.S.
Proszę pamiętać o odpowiednim schłodzeniu wina.
A
także, że ten typ wina (słodkie białe, powstałe przy udziale szlachetnej
pleśni), także doskonale uzupełniają deskę serów, takich jak: Stilton, Roquefort.
Asiu - skąd masz teraz figi??? uwielbiam te smaki :)
OdpowiedzUsuńjeszcze bywają, się trafiają... ale to już końcóweczka :(
OdpowiedzUsuńSmaczności:)
OdpowiedzUsuń