niedziela, 22 kwietnia 2012

Jajka w koszulkach, w musie szparagowym


  • 6 jajek
  • pęczek białych szparagów,
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej,
  • szczypiorek czosnkowy,
  • śmietana kremówka,
  • sól, 
  • cukier,
  • ocet jabłkowy,
  • masło

Szparagi obrać, połamać na kawałki i wrzucić do wrzącej wody, z cukrem i solą.
Ugotować, odcedzić, zmiksować, przetrzeć przez sito. W razie potrzeby doprawić solą i cukrem. Ostudzić. Dodać kilka łyżek śmietany. Przelać do syfonu.
Szynkę przesmażyć na maśle, lub podpiec w piekarniku.
jajka w koszulkach, jajka poszetowe:
W dwóch garnuszkach zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy. Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Gdy woda się gotuje, „zakręcić” ją łyżką. W powstały wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się  jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka. Woda nie może "bulgotać")
Gotować 3 minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz.
Szczypiorek posiekać.
Na talerzach ułożyć po dwa plasterki szynki na niej jajka, wokół „wycisnąć”  z termosu mus szparagowy. Posypać szczypiorkiem.


Więcej przepisów ze szparagami tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz