- 6 jajek
- pęczek białych szparagów,
- 6 plastrów szynki parmeńskiej,
- szczypiorek czosnkowy,
- śmietana kremówka,
- sól,
- cukier,
- ocet jabłkowy,
- masło
Szparagi obrać, połamać na kawałki i wrzucić do wrzącej wody, z cukrem i solą.
Ugotować,
odcedzić, zmiksować, przetrzeć przez sito. W razie potrzeby doprawić solą i
cukrem. Ostudzić. Dodać kilka łyżek śmietany. Przelać do syfonu.
Szynkę
przesmażyć na maśle, lub podpiec w piekarniku.
jajka w koszulkach, jajka poszetowe:
W dwóch garnuszkach zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy. Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Gdy woda się gotuje, „zakręcić” ją łyżką. W powstały wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka. Woda nie może "bulgotać")
W dwóch garnuszkach zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy. Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Gdy woda się gotuje, „zakręcić” ją łyżką. W powstały wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka. Woda nie może "bulgotać")
Gotować 3 minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz.
Szczypiorek
posiekać.
Na
talerzach ułożyć po dwa plasterki szynki na niej jajka, wokół „wycisnąć” z termosu mus szparagowy. Posypać
szczypiorkiem.
Więcej przepisów ze szparagami tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz