- makaron 4 jajeczny - świderek,
- 6 kotletów z karkówki,
- 3 cebule,
- garść suszonych grzybów – podgrzybki,
- tymianek,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- jałowiec,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- bulion,
- sól,
- cukier,
- mąka,
- oliwa.
Cebulę
pokroić w pół plasterki.
Na
rozgrzaną patelnię wlać oliwę i kłaść na nią lekko oprószone mąką kotlety, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać do garnka.
Na
patelnię wlać oliwę i wrzucić cebulę, dusić parę minut aż zacznie się robić
szklista, dodać suszone, pokruszone grzyby. Chwilę podsmażyć, dolać czerwone
wino, jeszcze chwilę dusić. Przełożyć do garnka z mięsem, dolać bulion, dorzucić
listek laurowy, pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Dusić do miękkości mięsa.
W razie potrzeby dolać trochę bulionu. Doprawić solą i cukrem.
Nie
podaje dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy musi znaleźć swój smak, jedni
wolą więcej tymianku, więcej jałowca.. A inni więcej soli….
Użyłam makaron międzybrodzki. Makaron
ugotować według przepisu na opakowaniu. Ja gotowałam krócej. W przepisie podane
jest 7-10 minut, ja gotowałam 5-6 i to zupełnie wystarczy. Makaron jest
sprężysty, nie odkształca się, ma ładny kolor, co nie jest bez znaczenia.
Dla
próby gotowałam dłużej i dla mnie jest wówczas za miękki, ale nadal zachowuje
swój kształt i sprężystość. I co najważniejsze jest smaczny.
Z
czystym sumieniem mogę go polecić i na pewno jeszcze zagości na moim stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz