poniedziałek, 4 marca 2013

Mazurek czekoladowo kajmakowy


Masa czekoladowa według przepisu Magdy Gessler:
„potrzebować będziemy dwóch tabliczek najlepszej gorzkiej czekolady, 250 g bardzo esencjonalnego kakao, 250 g cukru pudru, szklanki słodkiej śmietanki, pół kostki masła, 70 ml spirytusu i sporej garści usmażonej samodzielnie skórki pomarańczowej. W kąpieli parowej rozpuszczamy czekoladę z masłem, dodajemy śmietankę i cukier puder. Po zmieszaniu dolewamy spirytus i dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy, czekając na idealną konsystencję. W ostatniej chwili nabłyszczamy masę surowym żółtkiem i wylewamy na upieczony mazurkowy spód. „
Masa kajmakowa:
Wersja bardzo uproszczona, puszka mleka słodzonego skondensowanego – gotujemy w wodzie, na wolnym ogniu cały dzień.

  • ciasto:
  • 300 g migdałów,
  • 3 ugotowane żółtka (gotuję jaja na twardo i wyjmuję żółtka, z białek robię sałatkę z kukurydzą, jabłkiem i majonezem),
  • 150 g masła, zimnego, z lodówki,
  • 150 g cukru pudru.
Starte migdały ( migdały ścieram w robocie na drobnej tarce), cukier puder, masło krótko miksuję w robocie.
Wyłożyć wszystko do miski i szybko wyrobić. Zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość  ¾  cm  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Na ostudzony blat wyłożyć masę czekoladową, odstawić do lodówki aby dobrze zastygła, następnie wyłożyć na nią kajmak.
Przybrać według uznania.
W tym roku szalała moja córka.








2 komentarze:

  1. Koniecznie chciałam mięć w tym roku pasche, no i trafiłam tutaj! Właśnie dużo mówi się ostatnio o gęsinie! Niekoniecznie teraz na święta, ale mam ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń