niedziela, 22 kwietnia 2012

Naleśnikowy duet


naleśniki:

  • 250-300 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki stopionego masła lub oleju,
  • 300 ml piwa,
  •  
  • 300 ml mleka,
  •  
  • 300 g zmiksowanego szpinaku
na nadzienie i sos:
  • 700 g świeżego szpinaku( oczyszczonego i umytego)
  • 1,5 kilograma szparagów,
  • 100 g mozzarelli,
  • 200 ml śmietany 30 %,
  • czosnek,
  • gałka muszkatołowa,
  • cukier,
  • wanilia,
  • sól,
  • masło klarowane.

Do miski wsypać mąkę , wbić  jajka, wlać około 200 ml mleka, piwo, szczyptę soli i wszystko wymieszać  mikserem. Dodać  roztopione masło. Wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Podzielić na dwie części. 
Do jednej dodać 300 g zmiksowanego szpinaku. Wymieszać.
 Do drugiej dodać mleko aby uzyskać odpowiednią gęstość. Oba ciasta odstawić na pół godziny.
Szparagi obrać, umyć, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie. Pokroić.  1/3  szparagów bez części z łepkami zmiksować. 200 ml śmietany zagotować z rozgniecionym czosnkiem, dodać zmiksowane szparagi. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, cukrem i wanilią ( ja używam cukier waniliowy domowej roboty).
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać rozgnieciony czosnek, startą gałkę muszkatołową, pozostały szpinak. Dusić chwilę, posolić.

Usmażyć naleśniki z obu ciast.

Na naleśnikach z  ciasta szpinakowego układać szparagi, składać na cztery, na wierzchu układać plasterki mozzarelli.
Na naleśniki ze zwykłego ciasta kłaść szpinak.
Ułożyć na blasze, zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na talerzu układać po dwa różne naleśniki, naleśniki ze szpinakiem w środku polać ciepłym sosem szparagowym.



Do naleśników ze szpinakiem Joasi -
Zielonogórskie Wino Gronowe Rocznik 2010
Sylwaner, Kernling – białe wytrawne,
Winnica Julia, M.R. Grad Stary Kisielin,

Piękna błyszcząca srebrna barwa wina, która zapowiada odpowiednią strukturę trunku.
Pierwszy nos subtelnie ujmuje, swoją delikatnością. Intrygujące wino, które ujawni swoją tajemnice w odpowiednim towarzystwie. Na podniebieniu świeże, łagodne o kruchej strukturze. W połączeniu z naleśnikami ze szpinakiem, zyskuje na bogactwie ujawnia się dodatkowy delikatny korzenny aromat i odpowiednio zaznacza się słodycz.
                                SMACZNEGO!!!
Specjalista ds. wina BernadetaJarosz


P.S. Wino jeszcze niedostępne w sprzedaży. Jednak, gdyby Państwo, kiedyś zawitali w okolice Zielonej Góry – warto pokusić się o wizytę w winnicy „Julia” Małgorzaty i Romana Grad.
Tam można spróbować ciekawych win i posłuchać wciągających historii o winie:)

2 komentarze: