naleśniki:
- 250-300 g mąki,
- szczypta soli,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki stopionego masła lub oleju,
- 300 ml piwa,
- 300 ml mleka,
- 300 g zmiksowanego szpinaku
na
nadzienie i sos:
- 700 g świeżego szpinaku( oczyszczonego i umytego)
- 1,5 kilograma szparagów,
- 100 g mozzarelli,
- 200 ml śmietany 30 %,
- czosnek,
- gałka muszkatołowa,
- cukier,
- wanilia,
- sól,
- masło klarowane.
Do
miski wsypać mąkę , wbić jajka, wlać
około 200 ml mleka, piwo, szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Ciasto powinno
być gęste. Podzielić na dwie części.
Do jednej dodać 300 g zmiksowanego szpinaku. Wymieszać.
Do drugiej dodać mleko aby uzyskać odpowiednią gęstość. Oba ciasta odstawić na pół godziny.
Do jednej dodać 300 g zmiksowanego szpinaku. Wymieszać.
Do drugiej dodać mleko aby uzyskać odpowiednią gęstość. Oba ciasta odstawić na pół godziny.
Szparagi
obrać, umyć, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie. Pokroić. 1/3
szparagów bez części z łepkami zmiksować. 200 ml śmietany zagotować z
rozgniecionym czosnkiem, dodać zmiksowane szparagi. Chwilę gotować aż sos
zgęstnieje. Doprawić solą, cukrem i wanilią ( ja używam cukier waniliowy
domowej roboty).
Na
patelni rozpuścić masło klarowane, dodać rozgnieciony czosnek, startą gałkę
muszkatołową, pozostały szpinak. Dusić chwilę, posolić.
Usmażyć
naleśniki z obu ciast.
Na
naleśnikach z ciasta szpinakowego układać
szparagi, składać na cztery, na wierzchu układać plasterki mozzarelli.
Na
naleśniki ze zwykłego ciasta kłaść szpinak.
Ułożyć
na blasze, zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na
talerzu układać po dwa różne naleśniki, naleśniki ze szpinakiem w środku polać
ciepłym sosem szparagowym.
Do naleśników ze szpinakiem Joasi -
Zielonogórskie Wino Gronowe Rocznik 2010
Sylwaner, Kernling – białe wytrawne,
Winnica Julia, M.R. Grad Stary Kisielin,
Piękna błyszcząca srebrna barwa wina, która zapowiada odpowiednią strukturę trunku.
Pierwszy nos subtelnie ujmuje, swoją delikatnością. Intrygujące wino, które ujawni swoją tajemnice w odpowiednim towarzystwie. Na podniebieniu świeże, łagodne o kruchej strukturze. W połączeniu z naleśnikami ze szpinakiem, zyskuje na bogactwie ujawnia się dodatkowy delikatny korzenny aromat i odpowiednio zaznacza się słodycz.
SMACZNEGO!!!
Specjalista ds. wina BernadetaJarosz
Zielonogórskie Wino Gronowe Rocznik 2010
Sylwaner, Kernling – białe wytrawne,
Winnica Julia, M.R. Grad Stary Kisielin,
Piękna błyszcząca srebrna barwa wina, która zapowiada odpowiednią strukturę trunku.
Pierwszy nos subtelnie ujmuje, swoją delikatnością. Intrygujące wino, które ujawni swoją tajemnice w odpowiednim towarzystwie. Na podniebieniu świeże, łagodne o kruchej strukturze. W połączeniu z naleśnikami ze szpinakiem, zyskuje na bogactwie ujawnia się dodatkowy delikatny korzenny aromat i odpowiednio zaznacza się słodycz.
SMACZNEGO!!!
Specjalista ds. wina BernadetaJarosz
P.S. Wino jeszcze niedostępne w sprzedaży. Jednak, gdyby Państwo, kiedyś zawitali w okolice Zielonej Góry – warto pokusić się o wizytę w winnicy „Julia” Małgorzaty i Romana Grad.
Tam można spróbować ciekawych win i posłuchać wciągających historii o winie:)
Ale fajne te zielone;D I pyszne:)
OdpowiedzUsuńa już się pokazał świeży szpinak... :)
OdpowiedzUsuń