- szynka z dzika ( około 1,5 kilograma),
- gin,
- wino czerwone,
- owoce jałowca,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- czosnek,
- sól,
- boczek wieprzowy (około kilograma).
Szynkę
natrzeć ginem. Odstawić na 2-3 godziny.
Rozgnieść
jałowiec, ziele, pieprz – około garści, czosnek posiekać. Przyprawy wymieszać z
solą. Mięso natrzeć przyprawami, włożyć do glinianego naczynia i zalać
czerwonym winem. Odstawić do lodówki na 3 dni.
Boczek
natrzeć przyprawami ( rozgniecionym pieprzem, zielem angielskim czosnkiem i
solą), odstawić do lodówki.
Szynkę
wyjąć, osuszyć, naszpikować pokrojonym w cienkie paski boczkiem.
Natrzeć
kolejną porcją przypraw. Szynkę, oraz pozostały boczek, włożyć do żeliwnego
naczynia do pieczenia, wysmarowanego smalcem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę
do 180 stopni. Boczek wyjąć po godzinie.
Piec
około 2 godzin.
Do „Pieczonej
szynki z dzika” Joasi – do dania królewskiego wino papieskie:
Châteauneuf-du-Pape
Appellation Châteauneuf-du-Pape Contrôée, Armand Dartois,
Francja, czerwone wytrawne – dostępne wyłącznie w MAKRO C&C – cena ok. 50 zł (rewelacyjna
cena do jakości)
Wino,
wywodząca się z najstarszej francuskiej apelacji w dolinie Rodanu.
Do jego
wytwarzania dopuszczano stosowanie trzynastu odmian winorośli, co wpływało na,
jego bogactwo
aromatów i złożoność struktury. Dziś w większości win z tej apelacji, głównym
dowodzącym szczepem jest Syrah obok Grenache i Cinsaulta.
Wino, które
od samego początku czaruje swoim wyglądem. Przepiękna barwa, delikatnie wyczuwalne
aromaty leśnych owoców. Subtelnie zarysowane nuty przypraw w winie, doskonale
podkreślają cudowny aromat szynki. Starzenie w beczkach, odpowiednio wygładza
garbniki, które doskonale współgrają z kruchością dziczyzny.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S. Proszę pamiętać o „przewietrzeniu” wina – najlepiej przelać do karafki.
Wino takiej klasy wymaga odpowiednio dużych kieliszków. W małych kieliszkach, lubi się zamykać:)
Wino takiej klasy wymaga odpowiednio dużych kieliszków. W małych kieliszkach, lubi się zamykać:)
P.S.
Ryby,
drób i cielęcina lubią tylko białe wina.
Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze.
Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie,
A szampany wie i kiep można podczas, po i przed.
Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze.
Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie,
A szampany wie i kiep można podczas, po i przed.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz