Rostbef
- 1,5 - 2 kg rostbefu wołowego bez kości,
- 0,3 dkg żurawiny.
Marynata
- ½ szklanki oliwy,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- 5 źdźbeł trawy żubrowej,
- 3 rozgniecione ziarna jałowca,
- 2 gałązki tymianku,
- szklanka czerwonego wina,
- ¼ szklanki miodu pitnego
Składniki marynaty wymieszać, zanurzyć w niej oczyszczone
(z nadmiaru tłuszczu i błon) mięso i odstawić, na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki.
Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na oliwie z
każdej strony na rumiano. Przełożyć do brytfanny polać marynatą, przykryć
żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok.
30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły się
równomiernie. Sos zlać, przecedzić,
trochę odtłuścić i odparować sos do zgęstnienia.
Do Rostbefu z żurawiną Joasi polecam:
Campo Viejo Crianza 2007
D.O. Rioja, Domecq Bodega, Hiszpania – czerwone wytrawne
Ogólnie dostępne, cena około 53 zł (warte swojej ceny).
Wino w kolorze pięknej żywej wiśni, aczkolwiek na nosie i podniebieniu zdradza swoje lata.
Crianza - oznacza, że wino dojrzewa przed jego komercjalizacją minimum 2 lata
(przynajmniej 1 rok w beczce i 1 rok w butelce). Na nosie subtelne świetnej jakości owoce. Na podniebieniu ma swój urok konfitur starego kawalera (smażone powiła z czarnej porzeczki), które doskonale będą się komponować z soczystością i słodyczą żurawiny.
Delikatność i kruchość mięsa będzie potrzebowała wyważonego i okiełznanego wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S. Głównym technologiem w winiarni i osobą odpowiedzialną za linię win Campo Viejo jest Pani enolog Ellenny Adel.
Reserva - minimum 3 lata ( 1 rok w beczce i 2 lata w butelce)
Gran Reserva - minimum 5 lat (2 lata w beczce i 3 lata w butelce).
Asiu - kusisz, kusisz
OdpowiedzUsuń