czwartek, 26 kwietnia 2012

Rostbef z żurawiną




Rostbef
  • 1,5 - 2 kg rostbefu wołowego bez kości,
  • 0,3 dkg żurawiny.
Marynata
  • ½ szklanki oliwy,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 5 źdźbeł trawy żubrowej,
  • 3 rozgniecione ziarna jałowca,
  • 2 gałązki tymianku,
  • szklanka czerwonego wina,
  • ¼ szklanki miodu pitnego

Składniki marynaty wymieszać, zanurzyć w niej oczyszczone (z nadmiaru tłuszczu i błon) mięso i odstawić, na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na oliwie z każdej strony na rumiano. Przełożyć do brytfanny polać marynatą, przykryć żurawiną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły się równomiernie.  Sos zlać, przecedzić, trochę odtłuścić i odparować sos do zgęstnienia.


Do Rostbefu z żurawiną Joasi polecam:

Campo Viejo Crianza 2007
D.O. Rioja, Domecq Bodega, Hiszpania – czerwone wytrawne
Ogólnie dostępne, cena około 53 zł (warte swojej ceny).

Wino w kolorze pięknej żywej wiśni, aczkolwiek na nosie i podniebieniu zdradza swoje lata.
Crianza - oznacza, że wino dojrzewa przed jego komercjalizacją minimum 2 lata
(przynajmniej 1 rok w beczce i 1 rok w butelce). Na nosie subtelne świetnej jakości owoce. Na podniebieniu ma swój urok konfitur starego kawalera (smażone powiła z czarnej porzeczki), które doskonale będą się komponować z soczystością i słodyczą żurawiny.
Delikatność i kruchość mięsa będzie potrzebowała wyważonego i okiełznanego wina.

                     Smacznego!!! 
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

                
P.S. Głównym technologiem w winiarni i osobą odpowiedzialną za linię win Campo Viejo jest Pani enolog Ellenny Adel.
Reserva - minimum 3 lata ( 1 rok w beczce i 2 lata w butelce)
Gran Reserva - minimum 5 lat (2 lata w beczce i 3 lata w butelce).

1 komentarz: