poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Smażone śledzie marynowane


  • 1 kilogram tuszek świeżych śledzi
  • 4-5 cebul,
  • 12 ziaren pieprzu,
  • 10 owoców ziela angielskiego,
  • listki laurowe,
  • 1100 ml wody, 
  • 200 ml octu 10%,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka,
  • olej do smażenia.

Śledzie, umyć, osuszyć, posolić, lekko oprószyć mąką. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor. Cebule pokroić w pół plasterki.
Zagotować wodę, z cebulą i przyprawami – gotować ok 10 minut, pod przykryciem. Dodać ocet (u mnie wychodzi zalewa  około 2%, ale można zrobić słabszą – do 1,5 %). Zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.
Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać ostudzoną zalewą z cebulą.
Odstawić do lodówki na dwa dni.

3 komentarze:

  1. Znam, znam, bardzo dobre rzeczywiście. Nauczyłam się tego od Teściowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu Mama robiła. Takie smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja koniecznie dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy....marzenie....

    OdpowiedzUsuń