- 3 łyżki masła klarowanego,
- płat ciasta filo,
- 4 łyżeczki dżemu figowego z orzechami i sezamem,
- 2 plasterki sera halloumi.
Płat
ciasta do połowy posmarować masłem, złożyć płat na pół. Powstały prostokąt
pokroić na 4 części ( prostokąty , tej samej wielkości). Każdą część posmarować
masłem, u góry z węższej strony (1,5 cm od góry), ułożyć pół plasterka sera
oraz trochę dżemu. Dłuższe brzegi założyć do środka i zagiąć ciasto z góry na
nadzienie, posmarować masłem i złożyć całość, posmarować z wierzchu masłem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.
ASIU - Czy to jest takie jak myślę- chrupiąco - skrzypiące?
OdpowiedzUsuńtak :)
OdpowiedzUsuńco zrobić żeby zawartość nie wypływała podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńTrzeba dobrze zawinąć, należy zwrócić uwagę, aby płaty nie były porwane - co się niestety często zdarza. Ser halloumi nie rozpuszcza się tak jak inne sery, więc nie powinno być problemu.
UsuńPyszne muszą być?
OdpowiedzUsuńPewnie są przepyszne. Serdeczności.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/