piątek, 20 kwietnia 2012

Słodko słone poduszeczki z halloumi


  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • płat ciasta filo,
  • 4 łyżeczki dżemu figowego z orzechami i sezamem,
  • 2 plasterki sera halloumi.
Płat ciasta do połowy posmarować masłem, złożyć płat na pół. Powstały prostokąt pokroić na 4 części ( prostokąty , tej samej wielkości). Każdą część posmarować masłem, u góry z węższej strony (1,5 cm od góry), ułożyć pół plasterka sera oraz trochę dżemu. Dłuższe brzegi założyć do środka i zagiąć ciasto z góry na nadzienie, posmarować masłem i złożyć całość, posmarować z wierzchu masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.


6 komentarzy:

  1. ASIU - Czy to jest takie jak myślę- chrupiąco - skrzypiące?

    OdpowiedzUsuń
  2. co zrobić żeby zawartość nie wypływała podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dobrze zawinąć, należy zwrócić uwagę, aby płaty nie były porwane - co się niestety często zdarza. Ser halloumi nie rozpuszcza się tak jak inne sery, więc nie powinno być problemu.

      Usuń
  3. Pewnie są przepyszne. Serdeczności.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń