- Trzy kawałki placka drożdżowego lub chleba tostowego,
- dwa, trzy jajka,
- masło klarowane,
- 30 dag truskawek,
-
łyżka
cukru pudru.
Truskawki
umyć, odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Posypać
cukrem pudrem, wymieszać, odstawić do lodówki.
Jajka
rozbić do głębokiego talerza, roztrzepać. Namoczyć w nich
plastry placka lub tosty, dokładnie z obu stron. Tosty wcześniej
można namoczyć w mleku.
Na
rozgrzanej patelni rozpuścić masło klarowane, smażyć tosty z obu
stron na złoty kolor.
Zdjąć
z patelni, osączyć na ręczniku kuchennym.
Przełożyć
na talerz, ułożyć na nich truskawki.
Do
tostów z truskawkami Joasi szczególnie polecam do
wypróbowania:
Choya Silver –potocznie wino śliwkowe, konkretnie mówiąc likier, który powstaje na bazie japońskiej zielonych śliwki Ume. Ostatnimi czasy hit rynkowy, którym „zapijajmy się”.
Ogólnie dostępne, a także w Makro C&C. Cena około 27 – 30 zł.
Warto spróbować.
Tosty robi się bardzo szybko, w tym czasie chłodzimy trunek.
Uczta gotowa.
Choya Silver –potocznie wino śliwkowe, konkretnie mówiąc likier, który powstaje na bazie japońskiej zielonych śliwki Ume. Ostatnimi czasy hit rynkowy, którym „zapijajmy się”.
Ogólnie dostępne, a także w Makro C&C. Cena około 27 – 30 zł.
Warto spróbować.
Tosty robi się bardzo szybko, w tym czasie chłodzimy trunek.
Uczta gotowa.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S. A książka „Wino śliwkowe” Angela Davis-Gardner – to taka dodatkowa
śliweczka na tostach Joasi:) Polecam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz