Prosta zapiekanka z kartofli z fetą i szpinakiem.
- 1,5 kg obranych kartofli,
- 2 łyżki oliwy,
- 500 g fety z mleka owczego,
- 750 g szpinaku mrożonego w liściach (lepszy świeży, około 1,5 kg),
- łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- 5 jajek,
- jogurt grecki,
- łyżeczka sody,
- 200 ml śmietanki 12 %.
Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i wypłukać, odsączyć i natrzeć oliwą, dodać sól i pieprz.
Szpinak rozmrozić, chwilkę poddusić (bardziej podgrzać, niż dusić) dodać trochę gałki, roztarty czosnek, sól i pieprz.
4 jajka rozbełtać, dodać jogurt wymieszany z sodą i pokruszony ser, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem.
Układać warstwami – ziemniaki, szpinak, masę jajeczno - serową. Ostatnia warstwa powinna być z ziemniaków.
Do śmietany dodać jajko i wymieszać, polać z wierzchu.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny. Jakby kartofle się za bardzo przypiekały, przykryć papierem do pieczenia.
Na pewno pyszne, tylko czy nie za dużo ma kalorii?
OdpowiedzUsuńnie przesadzajmy :)
Usuńa dla niecierpliwych lub wiecznie spóźnionych mam podpowiedź- pokrojone w talarki ziemniaki można lekko obgotować - efekt minimalnie inny, ale też pychotka:-))
OdpowiedzUsuń