- Dwa pęczki zielonych szparagów,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 50 ml białego półwytrawnego wina,
- pół kilograma truskawek,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- cukier puder.
Szparagi
umyć, odłamać końcówki, w razie potrzeby obrać.
Odciąć czubki, pozostałe części szparagów połamać na mniejsze kawałki.
Obierki
i końcówki wrzucić do osolonego i pocukrzonego wrzątku, ugotować do miękkości.
Wyjąć,
wyrzucić.
Czubki
wrzucić do tego wywaru, w którym gotowały się obierki. Ugotować al dente. Wyjąć,
przelać zimną wodą.
Do
gorącego wywaru wrzucić pozostałe szparagi i gotować do miękkości, zmiksować i
przetrzeć przez sitko. Dolać wino i zagotować, w razie potrzeby trochę
odparować. Ostudzić.
Truskawki
umyć, odszypułkować, zmiksować.
Śmietanę
ubić dodając łyżkę cukru pudru.
Schłodzone
szparagi delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
Do
naczynia wlać krem szparagowy, na wierzch dodać zmiksowane truskawki, przybrać
czubkami szparagów.
Do
„Zupy ze szparagów i truskawek” Joasi polecam-
Septiembre Bianco
Frizzante
Mendoza, Argentyna
białe półwytrawne, ogólnie dostępne, cena ok. 24 zł
Wyjątkowe
półwytrawne wino w stylu delikatnych win z tzw. efektem frizzante (delikatne
bąbelki). Wino powstało ze szczepu: Torrontes i Sauvignon Blanc. Wspaniała
owocowość, aromatyczność z nutą leśnych owoców, brzoskwiń i moreli, a także
lekką nutą liści czarnej porzeczki pochodzącej ze szczepu Sauvignon Blanc. W
połączeniu z szparagami, wino ujawnia swą słodycz a owocowa kwasowość truskawek
podnosi odpowiednio efekt frizzante wina. A to będzie najważniejsze w
nadchodzących letnich upalnych dniach tego roku:)
SMACZNEGO!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta
Jarosz
P.S.
Ciepła wiosna, upalne lato – to świetny czas, aby odkryć i zasmakować się w
winach typu - frizzante:)
fajny pomysł z połączeniem szparagów i truskawek a do tego świetnie podane w kieliszku :)
OdpowiedzUsuńPewnie pyszne, bo tak wygląda.
UsuńIza, dzięki :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajne. Zielone szparagi i truskawki to świetna para :)
OdpowiedzUsuń