sobota, 9 marca 2013

Żurek grzybowy


  • Boczek wędzony, około kilograma (taki prawdziwie wędzony, a nie malowany dymem, najlepiej własnego wędzenia),
  • dwie garście suszonych grzybów – prawdziwki i podgrzybki,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • liście laurowe,
  • pieprz czarny,
  • ziele angielskie,
  • biała kiełbasa surowa – około 1,2 kilograma
  • żurek z butelki – ciężko znaleźć dobry, bez octu i nie oszukiwany,
  • śmietana.


Boczek, grzyby, cebule, czosnek, przyprawy ugotować na wolnym ogniu. Gdy boczek jest ugotowany, wyjąć go a wywar wystawić do ochłodzenia. Gdy jest zimny łatwiej zdjąć tłuszcz.
Do wywaru włożyć białą kiełbasę i gotować na wolnym ogniu.
Następnie, po wyjęciu kiełbasy wlać żurek i dodać śmietanę.


Żurek podać z jajkami na twardo i pokrojona w plasterki kiełbasą. Resztę kiełbasy podać z cebulką, z jabłkami i ziemniakami purée.

 
Boczek jest pyszny z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz