- Boczek wędzony, około kilograma (taki prawdziwie wędzony, a nie malowany dymem, najlepiej własnego wędzenia),
- dwie garście suszonych grzybów – prawdziwki i podgrzybki,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- liście laurowe,
- pieprz czarny,
- ziele angielskie,
- biała kiełbasa surowa – około 1,2 kilograma
- żurek z butelki – ciężko znaleźć dobry, bez octu i nie oszukiwany,
- śmietana.
Boczek, grzyby, cebule, czosnek, przyprawy ugotować na wolnym ogniu. Gdy boczek jest ugotowany, wyjąć go a wywar wystawić do ochłodzenia. Gdy jest zimny łatwiej zdjąć tłuszcz.
Do wywaru włożyć białą kiełbasę i gotować na wolnym ogniu.
Następnie, po wyjęciu kiełbasy wlać żurek i dodać śmietanę.
Żurek podać z jajkami na twardo i pokrojona w plasterki kiełbasą. Resztę kiełbasy podać z cebulką, z jabłkami i ziemniakami purée.
Boczek jest pyszny z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz