Ciasto z bananami i czekoladą, czy jak kto woli tarta z bananami i czekoladą.
- ciasto:
- 300 g mąki,
- 110 g masła,
- 100 g cukru-pudru,
- 10 g cukru waniliowego,
-
2
jajka,
- nadzienie:
- 6 bananów,
- 75 g masła,
- 80 g cukru,
- 5 limonek,
- 70 gram gorzkiej czekolady,
-
50
ml brandy,
- kruszonka:
- 100 g mąki,
- 50 g cukru,
- 50 g masła,
Ciasto:
wszystkie składniki wrzucić do blendera, szybko wymieszać. Ciasto
wyjąć uformować z niego kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć
do lodówki, na co najmniej godzinę.
Nadzienie:
na patelnię wsypać cukier, rozpuścić go, lekko skarmelizować,
dodać masło i banany pokrojone w grube plastry, dokładnie
wymieszać tak, aby banany były oblepione karmelem. Wlać sok z
limonek, brandy. Chwilę poddusić – tak, aby odparował alkohol.
Banany wyjąć na talerz a sos odparować – powinien być taki jak
gęsta śmietana. Czekoladę posiekać.
Kruszonka:
mąkę, cukier i masło zagnieść i pokruszyć.
Ciasto
wyjąć z lodówki, wyłożyć nim formę do tarty ( formę wcześniej
wyłożyć papierem do pieczenia) ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasto
powinno być lekko podpieczone.
Na
podpieczony spód wyłożyć banany, posypać czekoladą i polać
sosem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200
stopni na 15 minut
Asiu- brzmi to strasznie słodko:-))
OdpowiedzUsuńdlatego tyle soku z limonki i gorzka czekolada, naprawdę nie jest słodkie :))
OdpowiedzUsuńbanany w cieście? hmmmm, chyba nie jestem miłośniczką bananów na ciepło, ale za to likier bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuń