Sezon
grillowy w pełni. Do nieśmiertelnej karkówki z grilla każdy chętnie pije piwo
lub coraz częściej wino.
I co zrobić jak do domu wraca się wieczorem
samochodem czy jest się karmiącą matką? I tu można polecić wino bezalkoholowe.
Nie jakieś soczki stylizowane na wino, ale prawdziwe wino, które zostało
pozbawione procentów, czyli poddano je dealkoholizacji. Wino bezalkoholowe powstaje tak jak każde
inne. Najpierw dochodzi do fermentacji świeżych winogron lub moszczu - świeżo
wyciśniętego soku z winogron. Przechodzi
cały proces powstawania wina, dopiero po zakończeniu tego procesu – winifikacji
zostaje poddane dealkoholizcji. W 30 stopniach Celsjusza w procesie ekstrakcji
próżniowej alkohol zostaje odparowany. Pozostaje tyko 0,5 % alkoholu. W winie
pozostaje cały smak, aromat, barwa.
Wino
takie jest świetną alternatywą dla osób, które z różnych powodów nie mogą pić
wina: kierowców, matek karmiących, osób przyjmujących różne leki…….
Nie spodziewajmy się wielkiego wina są to raczej lekkie
wina. Niektórzy mogą powiedzieć kompocik, ale czy aby jest tak naprawdę każdy
musi ocenić sam.
Tarta
piernikowa z rabarbarem
- 20 dag startego piernika,
- 7 dag masła w temperaturze pokojowej,
- 1,5 kg rabarbaru,
- sok z 1/2 cytryny,
- cukier, około 10 dag,
- 3 białka,
- 2/3 szklanki cukru.
Rabarbar
obrać, umyć, osuszyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier, dodać
rabarbar, chwilę dusić (rabarbar musi puścić sok) dodajemy sok z cytryny.
Schłodzić.
Piernik zmiksować w blenderze razem z cukrem. Masę przełożyć do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć do dna formy.
Rabarbar
wykładamy na sitko, odsączamy. Układamy na pierniku. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
3
białka i cukier ubijamy – powstanie nam coś pomiędzy pianą a lukrem.
Ubite
białka układamy na podpieczonym cieście. Pieczemy około 12 minut. Białka muszą
ładnie się zrumienić.
Podduszony
rabarbar powinien być kwaskowy, ponieważ białka są słodkie. Jeżeli ktoś woli
słodsze ciasta powinien dodać więcej cukru do rabarbaru.
Natureo
Free Syrah od Miguela Torresa. Czerwone wytrawne, 2010. 0,5% alkoholu.Cena: około 37 zł. Dostępność: Makro C&C
Wino o pięknej intensywnej barwie rubinu. Nos w
pierwszym spotkaniu, to delikatne nuty kory z drzewa wiśni z subtelnie
intrygującymi dymnymi nutami. Na podniebieniu soczyste, z wyraźnym smakiem
dojrzałych wiśni zakończone posmakiem czereśni. Pomimo deklaracji wytrawności,
wino odbierane jest, jako słodkie. Doskonałe do ……ciasta piernikowego z
rabarbarem.
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
można z piernika kupnego?? bo brzmi ciekawie:-))
OdpowiedzUsuńjak dobry i sprawdzony piernik to pewnie tak
OdpowiedzUsuń