wtorek, 8 maja 2012

Placki szparagowe



W sklepiku przy gospodarstwie Pana Ludwika Majlerta można kupić różne szparagi – powiązane w pęczki, na wagę czubki szparagów oraz „odpady”. Świeże szparagi tylko troszkę mało wymiarowe – grubsze, krótsze, połamane…. Niczego im nie brakuje poza wyglądem. Ponieważ kupiłam ich większą ilość zaczęłam „kombinować” co by tu z nich zrobić – mus ze szparagów, zupę krem ze szparagów… wszystko było. No i wpadłam na pomysł aby usmażyć placki szparagowe, z białych szparagów.
  •  200 ml pulpy z białych szparagów *,
  • 1 jajko – ubić na pianę,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • masło klarowane lub olej do smażenia. 
Wszystkie składniki delikatnie połączyć i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Ja podałam z sosem malinowym.
*Szparagi umyć, obrać, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości, lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Przetrzeć przez sito. Zagęścić przez gotowanie. Ostudzić.

2 komentarze: