poniedziałek, 28 maja 2012

Rolada z truskawkami


  • ciasto:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 6 łyżek mąki,
  • sól,
  • krem:
  • 500 g mascarpone,
  • 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • likier miętowy,
  • truskawki.
Ciasto: białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku. Masę delikatnie wymieszać z mąką.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut.
Ściereczkę wysypać bułka tartą, wyłożyć na nią biszkopt, ciasno zwinąć i odłożyć do ostudzenia.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać mascarpone a następnie likier miętowy(mniej więcej 2 łyżki).
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Na kremie układać wzdłuż, pokrojone w ćwiartki lub szóstki truskawki. Zwinąć ciasto w rulon.
Wierzch ciasta posmarować kremem i przybrać truskawkami.





3 komentarze: