- ciasto:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 6 łyżek mąki,
- sól,
- krem:
- 500 g mascarpone,
- 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),
- 3 łyżki cukru pudru,
- likier miętowy,
- truskawki.
Ciasto: białka
oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru
pudru i po jednym żółtku. Masę delikatnie wymieszać z mąką.
Wyłożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na
180 stopni i piec 25 minut.
Ściereczkę
wysypać bułka tartą, wyłożyć na nią biszkopt, ciasno zwinąć i odłożyć do
ostudzenia.
Krem: Żółtka
utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać mascarpone a następnie likier miętowy(mniej więcej 2 łyżki).
Biszkopt
rozwinąć, posmarować kremem. Na kremie układać wzdłuż, pokrojone w ćwiartki lub
szóstki truskawki. Zwinąć ciasto w rulon.
Wierzch
ciasta posmarować kremem i przybrać truskawkami.
Smakuje napewno tak samo super jak wygląda:))
OdpowiedzUsuńMmm Asiu... co za pyszności... mascarpone... truskawki... mięta i czekolada. Ideał
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuń