- 60 dag mięsa z udka indyka,
- 10 dag boczku surowego,
- garść suszonych moreli,
- garść obranych migdałów,
- 100 ml miodu pitnego czwórniaka,
- sól,
- pieprz,
- 10 plastrów boczku wędzonego
Morele sparzyć, namoczyć w miodzie pitnym, pokroić w niewielkie kawałki. Migdały przesiekać.
Mięso zemleć.
Do zmielonego mięsa dodać bakalie, sól, pieprz, miód i dokładnie wymieszać.
Mięso
podzielić na 10 części z każdej formować „kotlety” jak na zdjęciu. Owijać
boczkiem i „spinać” wzdłuż patyczkiem.
Ponieważ
mięso indyka jest suche potrzebuje trochę tłuszczu. Zamiast boczku można dodać
olej słonecznikowy.
Bardzo ladnie dania i profil.Pozdrawiam serdecznie Svetlana
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję, miło mi bardzo :))
OdpowiedzUsuńWitam ,ja odświeżam ciekawy przepis :D Mam nadzieję ,że uda się go wykorzystać .
OdpowiedzUsuńSuper propozycja z winem i lekki opis powstania.
Pozdrawiam Dorota