- Szparagi zielone – na porcję 2-3,
- jajka – 1-2 na porcję,
- plasterki szynki lub wędzonego łososia – 1 plasterek na porcję,
- ocet jabłkowy,
- sól,
- cukier
Szparagi
umyć, odłamać końcówki, ugotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie. Ja
tylko je blanszuję.
Ugotować
jajka w koszulkach W garnuszku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy. Jajka wybijać pojedynczo
do miseczki. Gdy woda się gotuje, „zakręcić” ją łyżką. W powstały wir, wlać
ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się jajko w wir, wówczas białko
ładnie ukształtuje się wokół żółtka.)
Gotować
dwie minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz.
Szparagi
zawijać w plaster szynki lub łososia, układać na talerzu. Na szparagach układać
jajka.
Podawać z sosem holenderskim.
Podawać z sosem holenderskim.
To
chyba klasyka….
Do
szparagów z jajkami po benedyktyńsku Joasi polecam dodatek w postaci: Le
Colline Del Filari, IGT Venezie, Włochy, Bianco Frizzante.
Dostępne w Makro C&C, cena około 18 zł
Doskonałe połączenia, szparagów, szynki i jajka z radosnym winem z Wenecji.
Nos wina to bardzo delikatne i eleganckie nuty świeżych cytrusów, soczystej gruszki i odrobina trawiastości na końcu. Na podniebieniu, pierwsze spotkanie to „radość o poranku”:), bardzo czyste, eleganckie. Dobrze ułożone: atak, rozwinięcie i finisz wina klasyczny, książkowy – celujący.
Z potrawą, bąbelki wina bardzo dobrze idą w parze z jajkiem a charakter szparagów doskonale wydobywa subtelną słodycz wina. Doskonała para na miłą wiosenną ucztę:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
Dostępne w Makro C&C, cena około 18 zł
Doskonałe połączenia, szparagów, szynki i jajka z radosnym winem z Wenecji.
Nos wina to bardzo delikatne i eleganckie nuty świeżych cytrusów, soczystej gruszki i odrobina trawiastości na końcu. Na podniebieniu, pierwsze spotkanie to „radość o poranku”:), bardzo czyste, eleganckie. Dobrze ułożone: atak, rozwinięcie i finisz wina klasyczny, książkowy – celujący.
Z potrawą, bąbelki wina bardzo dobrze idą w parze z jajkiem a charakter szparagów doskonale wydobywa subtelną słodycz wina. Doskonała para na miłą wiosenną ucztę:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
z tego co widze większość przepisów ze szparagami co się pojawiają, przedstawiaja szparagi nie obrane.
OdpowiedzUsuńJak to z tym jest, ktore lepiej smakuja i czy takie maszynki maja sens?
https://www.ranohome.pl/obierak-do-szparagow-mechaniczny-p-3604.html
Przerzucam się na weg:)
tego typu gadżety są bez sensu, więcej zamieszania, zajętego miejsca niż pomocy...no chyba że ktoś musi codziennie obrać tony szparagów...no i ta zabójcza cena... A co do obierania, zielonych nie trzeba obierać, no chyba że są nie pierwszej świeżości, natomiast białe szparagi obiera się zawsze.
Usuń