Ciasto naleśnikowe
- 300 ml wywaru ze szparagów,
- 150 g mąki,
- 100 ml mleka,
- 2 jajka.
Dzień
wcześniej robiłam sałatkę z zielonych szparagów. Odłamane końcówki zostawiłam i
użyłam do wywaru na naleśniki.
Do
wrzącej osolonej i ocukrzonej wody wrzucić końcówki szparogów, gotować do miękkości,
wyjąć i porządnie odcisnąć. Wywaru powinno być 300 ml – w razie potrzeby odparować
lub uzupełnić wodą. Jajka ubijać dodając mąkę, wywar oraz mleko. Odstawić
ciasto naleśnikowe na 30 minut.
nadzienie
- 2 pęczki białych szparagów,
- 120 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 300ml mleka,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- gałka muszkatołowa,
- szczypiorek lub kwiaty szczypiorku.
Szparagi
umyć, obrać, odłamać końcówki. Odciąć łebki ( około 4 cm). Zagotować wodę,
dodać łyżeczkę soli i łyżkę cukru. Wrzucić do niej obierki szparagów. Gotować
około 15 minut. Obierki wyrzucić, a do wywaru włożyć łebki i zblanszować. Wyjąć.
Następnie do wywaru wrzucić resztę szparagów. Gotować do miękkości. Gdy ostygną
wyjąć je z wywaru, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z wywarem,
doprawić solą, cukrem i startą gałką muszkatołową.
W
garnku stopić masło, zmieszać z mąką, zasmażyć, rozprowadzić przecierem z
białych szparagów i mlekiem. Żółtka utrzeć, dalej ubijając dolać trochę sosu,
aby zahartować żółtka a następnie wlać je do reszty sosu ciągle mieszając, nie
doprowadzając do gotowania. Powinien powstać sos o konsystencji gęstej śmietany.
Usmażyć
naleśniki.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia, Na dnie ułożyć naleśnik, posmarować kremem,
ułożyć kilka łebków szparagów, przykryć naleśnikiem. Czynność powtarzać do
wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos ze szparagami, szparagi
powinny być przykryte sosem.
Wstawić
do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Podawać
posypane szczypiorkiem lub kwiatami szczypiorku.
Do torciku szparagowego
Joasi polecam wino: Esmeralda ,D.O. Catalunia, Hiszpania. Ogólnie dostępne,
cena około 39 zł
Wino o pięknej jasnej błyszczącej barwie. Bukiet to aromaty jabłek, brzoskwini
z dominacją nut róży, jaśminu i owoców liczy. W ustach świeże, soczyste z dobrą
ekstraktywnością i przyjemną owocowością, którą zawdzięcza gewürztraminerowi,
który w 15% buduje wino, pozostałe 85% to moscatel. Finał pozostawia przyjemne
wspomnienie, pozwalające z przyjemnością wracać do niego nie jeden raz. Dzięki
takiemu zestawieniu słodyczy i orzeźwiającej kwasowości będzie doskonale
uzupełniać stonowane, aksamitne smaki torcika.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S. Gewürztraminera (pachnidło) – to szczep, który urzeka miłośników wina.
Jest to bardzo dobra propozycja dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć przygodę
z białymi winami i winnymi aromatami.
wiadomo - szparagowa pychotka:-))
OdpowiedzUsuńJoanno - to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń