sobota, 9 czerwca 2012

BorsaVini 2012 „Włochy winem opowiadane: tak wiekowe, a jednak współczesne” cz. II



                                                                                                                                          Mozela winnice


5. Pago dei Fusi 2005, DOCG Taurasi, Terredora
www.terredora.com
Brak importera w Polsce, mamy nadziję, że już niedługo, bo wino nietuzinkowe.



Wino zrobione w 100% z Aglianico. Przez 24 miesięcy dojrzewało w beczce i co najmniej 2 lata w butelce. Przez Włochów nazywane Barolem południa. Wino medytacyjne, za każdym razem, gdy go próbujemy przenosimy się w piękne uliczki włoskich miasteczek. Wędrujemy na miejskie targowiska wypełnione straganami z soczystymi owocami, suszonymi śliwkami, rozmarynem, włoskimi słodkościami wypiekanymi przez miejscowe piekarnie. Na podniebieniu pełne, aksamitne, z delikatnymi taninami, dojrzały owoc i smaku korzennego w powracającym długim finiszu wina. Z Joasią jesteśmy wyznawczyniami szkoły, ze wino do jedzenia, ale tutaj chyba chcemy zostać sam na sam z winem i pięknymi piosenkami Andrea Bocelli.

6. Barolo 2005, DOCG Barolo Riserva, Fratelli Casetta
www.flli-casetta.it
Brak importera w Polsce. 



Barolo to wino, które wraz z: Barbaresco, Barberą, Nebiolo, Dolcetto, Roero Arneis, Gavi, Moscato d’ Asti, są typowymi winami Piemontu.
Wino zrobione w 100% z Nebbiolo. Termin Riserva na etykiecie wina świadczy o jego dojrzałości - pięć lat w dębowych beczkach i 8 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. Szata wina to przepiękny czerwono – granatowy kolor z odcieniem pomarańczy. Na nosie aromaty typowe dla Barolo: bukiet szeroki, intensywny suszonych kwiatów róży, dojrzałych owoców, przyjemne korzenne nuty. Na podniebieniu rozbudowana struktura, gładkie, zachęcające, aby wypróbować do karkówki w sosie grzybowym. 



7. San Domenico 2006, DOCG Sforzato di Valtellina, Casa Vinicola Triacca, Tenuta La Gatta
www.triacca.com

Importer w Polsce, Moja Italia, ul. Rewolucji 1905 r. 44, 90-213 Łódź, Kamila Guardara, tel. 507 683 627


Wino powstaje w 100% ze szczepu Nebiolo. Wino tzw. bohaterskie. Winnice znajdują się na wysokości 550-600m, prowadzone jako łuk typu „archetto valtellinese” – co całkowicie wyklucza mechaniczny zbiór plonów. Taki typ winnic najczęściej można spotkać w dolinie Mozeli. Wino od samego początku urzeka nas intensywnym- rubinowym kolorem. Bukiet pełny, zróżnicowany z nutami owocowymi i kwiatowymi, ale także jak na doskonałe wino przystało bogate w aromaty skóry i tytoniu. Na podniebieniu pełne, dostojne, harmonijne o doskonałej strukturze wymarzone do rostbefu z trawą żubrową

http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/rostbef-z-trawa-zubrowa.html


8. VIGNETI di Jago 2005, DOC Amarone della Valpolicella Classico, Cantina Valpolicella Negrar
www.cantinanegrar.it

Importer w Polsce: Franco Alfieri, Via Dei Capuccini 71Castelpusterlengo Lodi, tel. 39 037197032



Amarone zrobione z Corviny w 70%, Corvinone w 15%, Rondinelli w 15%. Wino robione metodą appassimento. Winogrona są starannie selekcjonowane, następnie są suszone na matach w specjalych przewiewnych pomieszczeniach. Tłoczenie odszypułkowanych winogron odbyaw się na przełomie lutego. Następnie odbywa się fermentacja, maceracja. Pod koniec maja nastęuje przelanie do barriques. Gdzie pozostają przez 24 miesięcy w beczce, następnie przez 18 miesięcy w butelce. Powstaje wino, które charakteryzuje się intensywnym czerwonym kolorem z lekko fioletowymi refleksami. Nos to złożone korzenne nuty z nutami wanilli i przejrzałymi owocami. Na podniebieniu ekstraktywne tłuste, z łagodnymi taninami, eleganckie z posmakiem orzechów w czekoladzie. Przez co czyni to wino idealne na wyjątkowe okazje do wyjątkowych dań, takich jak dzik z czekoladą Joasi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz