- 320 gram mięsa z indyka,
- 0,5 strączka chilli,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 młode cebulki,
- łyżka posiekanej mięty,
- jajko,
- 50 gram sera halloumi,
- pieprz,
- olej,
- cukinia – 10 sztuk małych okrągłych cukinii.
Indyka
pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim indyka,
dodać posiekaną cebulkę, rozgnieciony ząbek czosnku, następnie miętę, dodać
pieprz.
Cukinie
umyć, wytrzeć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć.
Ser
halloumi drobno pokroić, wymieszać z rozbełtanym jajkiem.
Cukinie
do połowy wypełnić indykiem zalać mieszaniną jajka z serem, uzupełnić indykiem,
przykryć wierzchem.
Każdą
oddzielnie zawinąć w papier SAGA i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Piec 40 minut.
Do
cukini faszerowanej Joasi polecam AOC Côtes Du Rhône 2011, Francja. Dostępne w
Makro
C&C, cena około 20zł
Czerwone
wino o jasnej rubinowej barwie. Na nosie stonowane eleganckie owocowe nuty charakterystyczne
dla szczepu grenache. Na podniebieniu apetyczne, łagodne z aksamitną strukturą.
Do miękkiej słodkiej cukinii świetnie pasuje wywarzony, dobrze zaznaczony owoc wina.
Delikatna, apetyczna kwasowość wina doskonale będzie przełamywać smak papryczki
chili i współgrać z aksamitnością serka.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Sól w potrawie to bardzo ważny czynnik, wyznaczający charakter wina, jaki
musimy dobrać do potrawy, aby wino było dopasowane. Wino wybieramy z dość
dobrze zaznaczoną owocowością nigdy nie wybieramy win dobrze zbudowanych
mocnych.
Bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńz pewnością pycha, ale czym ten serek można zastąpić - feta czy mozzarela??
OdpowiedzUsuńzastąpiłabym fetą i wtedy dodałabym sól ;)
OdpowiedzUsuńtu nie użyłam soli ponieważ halloumi jest słony