- 250 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- sól,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 250 gram ricotty,
- 100 gram sera gouda,
- 1 cukinia,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 3 jajka,
- do przybrania kwiaty cukinii
Ciepło za oknami a na polu rośnie cukinia, a jak cukinia to i kwiaty. Kwiaty cukinii – piękne i bardzo smaczne, które pojawiając się na talerzu powodują uśmiech każdego smakosza.
Rozróżniamy
dwa rodzaje kwiatów – męskie i żeńskie.
Żeńskie to kwiaty z zalążkiem cukinii, męskie to kwiatki same w sobie. Jedne i drugie pięknie wyglądają i podobnie smakują jednak żeńskie z malutką cukinią są bardziej pożądane i naprawdę można je zbierać. Cukinia jest tak plenną rośliną, że można sobie pozwolić na ich zbieranie żeńskich.
Na polu państwa Majlertów zrobiło się kolorowo. Kwitnące cukinie, dynie, dojrzewająca kukurydza, brokuły i brokuliki…coś pięknego.
A
cukinia zielona i żółta, podłużna, okrągła, smukła w paski… do wyboru do koloru…
Z
wizyty na polu przywiozłam „cały wór” owoców i kwiatów.
Będzie istne szaleństwo cukiniowe.
Bardzo
atrakcyjnie wyglądają, a i są bardzo smaczne, faszerowane kwiaty cukiniismażone w głębokim tłuszczu.
Czytałam
o wyjmowaniu pręcików, słupków z kwiatów, ja tego nie robię i osobiście nie uważam,
aby to było konieczne.
Kwiaty
można również zapiekać na różny sposób.
Proponuję
tartę z kwiatami cukinii:
Mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć i zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po 20 minutach zdjąć papier z grochem. Wstawić do piekarnika na 5 minut.
Ubić całe jajka, ubijając dodać ricottę a następnie śmietanę. Dodać startą goudę i wymieszać.
Cukinię pokroić w cienkie, wąskie paski – tagliatelle ( pestki wyrzucić).
Na upieczonym cieście rozłożyć paski cukinii, polać masą i udekorować kwiatami, lub ozdobnie ułożyć paski cukinii.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
A ja ciągle czekam i czekam, ale będę miała mnóstwo, więc warto poczekać:)
OdpowiedzUsuńwarto poczekać :)
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki aby dużo było :))
niektórym się chce:-)))
OdpowiedzUsuńno właśnie z tymi słupkami to nie wiedziałam - we wszystkich przepisach pisało żeby usunąć to usunęłam - następnym razem zostawię i zobaczymy :)
OdpowiedzUsuń